Sti

Vitaminindsprøjtning til økonomien - 27/11/2008

Mønter på finanssektionen i en avis ©EC

Økonomisk redningsplan med indsats fra både regeringerne og EU.

Kommissionen kommer nu med et koordineret udspil over for den tiltagende økonomiske krise i EU og foreslår initiativer til 200 milliarder euro for at øge købekraften og skabe vækst og beskæftigelse. Pakken omfatter både kort- og langfristede intiativer og svarer til 1,5 % af EU's bruttonationalprodukt.

De fleste penge, nemlig 170 milliarder euro, skal komme fra EU-landenes budgetter. De sidste 30 milliarder fra EU og Den Europæiske Investeringsbank.

Planen skal beskytte lønmodtagere, husholdninger og iværksættere, som er i farezonen nu, hvor finanskrisen breder sig til økonomien som helhed. Planen giver mere støtte til disse sårbare grupper, bl.a. investeringer, der skal føre til bedre kvalifikationer og hjælpe folk med at beholde deres job eller finde et nyt.

EU vil sørge for hurtigere fordeling af social- og regionalpolitiske tilskud på ialt 6,3 milliarder euro. Og EU vil også anspore den hårdt ramte bygge- og bilbranche til at udvikle miljørigtige biler og energieffektive bygninger.

Den Europæiske Investeringsbank DeutschEnglishfrançais, som yder langfristede lån, får en større rolle med at finansiere store projekter. EIB har allerede skruet en lånepakke på 30 milliarder euro sammen for at hjælpe små virksomheder, der har svært ved at opnå finansiering.

Planen giver fleksibilitet efter EU's regler om underskud på statsfinanserne. Det betyder, at landene midlertidigt kan køre med større underskud under en økonomisk nedtur. EU har behov for hurtig indgriben, hvis vi skal undgå en dyb og langvarig recession. Derfor vil Kommissionens formand, José Manuel Barroso, på næste måneds topmøde bede EU-lederne om at slutte op om planen og gennemføre den med det samme.

Han udtalte: "Pakken er stor nok og dristig nok til at virke på kort sigt. Samtidig er den strategisk og holdbar nok til at forvandle krisen til en mulighed på længere sigt."

Ved at give økonomien en vitaminindsprøjtning med investeringer i infrastruktur, grøn teknologi, energieffektivitet og innovation skal pakken fremskynde overgangen til et vidensbaseret samfund med lavt CO2-udslip. Den lægger op til flere partnerskaber mellem stat og erhvervsliv.

Flere lande i EU (bl.a. Storbritannien, Frankrig og Tyskland) har allerede fremlagt deres egne finanspakker. Kommissionen opfordrer nu alle lande til at følge deres eksempel med fælles europæisk koordinering. Regeringerne kan bruge pengene på den måde, der bedst passer til deres egen økonomi, fordi de forskellige lande står over for forskellige udfordringer. Kommissionen skal overvåge de nationale initiativer og sørge for, at virksomheder på hjemmemarkedet ikke får unfair fordele.

Nogle økonomier (f.eks. Slovakiet, Bulgarien, Rumænien og Polen) vokser stadig, mens andre (Frankrig, Italien og Tyskland) allerede er gået i stå. Og mens nogle regeringer er bekymrede for inflationen, kæmper andre med en tocifret inflation (Bulgarien, Estland, Letland og Litauen).

Redningsplanen EnglishPDF.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links