Navigacijska pot

Nevarni posli? - 12/11/2008

Pričakovani dobiček podjetja Standard and Poor na borzi v New Yorku © Reporters

EU pripravlja zakonodajo o bonitetnih agencijah.

Komisija želi okrepiti finančni sistem, zato predlaga nadzor nad bonitetnimi agencijami DeutschEnglishfrançais – zasebnimi podjetji, ki ocenjujejo finančna tveganja za vlagatelje.

Za bonitetne agencije v Evropi zdaj ne veljajo posebni predpisi, saj agencije prostovoljno upoštevajo kodeks ravnanja. Pobude za več nadzora nad njimi so posledica njihovega neuspeha, da bi preprečile finančno krizo DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Bonitetne agencije so pomembne za stabilnost finančnih trgov in zelo vplivajo na razpoložljivost in ceno kreditov. Če bodo agencije spoštovale določena pravila, si bodo s tem povrnile zaupanje.

V času razcveta nepremičninskega trga v ZDA so agencije podcenile, kako nevarno je vključiti visokoobrestna stanovanjska posojila – hipotekarna posojila z velikim tveganjem – v zahtevne naložbene proizvode. Zato je nastal dvom o njihovih sposobnostih in njihovem tesnem odnosu s finančno industrijo.

Nov zakon predlaga, da se kreditne agencije:

  • registrirajo pri evropskih regulativnih organih in so pod nadzorom nacionalnih organov;
  • razkrijejo, kako določajo tveganje;
  • spremenijo svoje upravljanje in tako preprečijo navzkrižje interesov, uvedejo omejitve za plače članov upravnega odbora, njihove kvalifikacije in pogoje za odpust.

 

Predlog zakona je najnovejši v vrsti predlogov Komisije za rešitev finančne krize DeutschEnglishfrançaisportuguês. Ta vikend se bodo v Washingtonu zbrali voditelji 20 gospodarsko najpomembnejših držav na svetu, da bi se dogovorili o tem, kako dokončno rešiti krizo in preprečiti njen ponovni pojav. EU bo vztrajala, da udeleženci srečanja upoštevajo njen zgled in sprejmejo podobne predpise za kreditne agencije.

„Želim, da ima Evropa vodilno vlogo na tem področju,“ je dejal komisar za notranji trg Charlie McCreevy. „Naš predlog je temeljitejši od pravil, ki se uporabljajo v drugih zakonodajah.“

Če ga bodo sprejele vlade EU in Evropski parlament, bo predpis lahko začel veljati že leta 2010.

Finančne storitve na enotnem evropskem trgu English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave