Navigációs útvonal

Kockázatos üzlet? - 12/11/2008

A Standard and Poor’s hitelminősítő intézet profit-előrejelzése a New York-i Értéktőzsdén © Reporters

Az Európai Unió szabályozni kívánja a hitelminősítő intézetek működését.

Annak a törekvésnek a jegyében, mely a pénzügyi rendszer megszilárdítására irányul, az Európai Bizottság a hitelminősítő intézetek DeutschEnglishfrançais ellenőrzését szorgalmazza. A hitelminősítő intézetek olyan magántársaságok, melyek kockázatelemzést végeznek befektetők részére.

Habár ezek a cégek Európában közös magatartási kódexet fogadtak el, és önkéntes alapon vállalták, hogy az ebben foglaltak szerint járnak el, működésük jelenleg még nem szabályozott. Látva, hogy képtelenek voltak elhárítani a pénzügyi válságot DeutschEnglishfrançaisportuguês, sokan úgy látják, hogy a hitelminősítők tevékenységét hatósági ellenőrzés alá kell vonni.

A minősítő ügynökségek fontos szerepet játszanak a pénzügyi piacok stabilitása szempontjából, és véleményük nagymértékben befolyásolja a hitelhez jutást és a hitelek árát. A remények szerint működésük szabályozása révén helyre lehet majd állítani azt a bizalmat, melyet a piaci szereplők korábban tanúsítottak irántuk.

Az amerikai ingatlanpiaci konjunktúra idején a hitelminősítő intézetek egyike-másika alábecsülte az olyan összetett befektetési portfóliók kialakításával járó kockázatot, melyek magas kamatozású lakáshiteleket, azaz ún. másodlagos jelzáloghiteleket is tartalmaznak. Ennek hatására sokakban fenntartások merültek fel hozzáértésükkel kapcsolatban. Vannak olyan hangok is, melyek kritikával illetik a hitelminősítők pénzügyi szektorral ápolt szoros kapcsolatait.

A tervezett szabályozás értelmében a hitelminősítő intézeteknek:

  • regisztrálniuk kell magukat az európai szabályozó testületeknél, és hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy tevékenységüket a tagállami hatóságok nyomon kövessék;
  • nyilvánosságra kell hozniuk, hogyan állapítják meg a befektetések kapcsán várható kockázatot;
  • az esetleges összeférhetetlenségek megelőzése érdekében változtatniuk kell vállalatirányítási gyakorlatukon, így pl. az igazgatósági tagok díjazása, képesítése, illetve elbocsátásának feltételei tekintetében szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük.

 

A javaslattervezet a pénzügyi válság DeutschEnglishfrançaisportuguês kezelését célzó európai bizottsági javaslatcsomag részét képezi. A hét végén Washingtonban megrendezésre kerülő csúcstalálkozón a világ gazdaságilag legfejlettebb 20 országának vezetői megvitatják, hogyan lehet megoldást találni a jelenlegi helyzetre, és megelőzni, hogy a jövőben hasonló válságok robbanjanak ki. Az értekezleten az Unió el akarja érni, hogy példáját követve a többi résztvevő is szabályozza hitelminősítő intézeteinek működését.

„Célunk, hogy Európa e törekvések élére álljon” – jelentette ki Charlie McCreevy, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja. „Javaslatunk túlmutat a más államokban alkalmazott szabályozáson.”

Ha az uniós tagállamok és a Parlament jóváhagyja a rendelettervezetet, az új szabályok már 2010-ben hatályba léphetnek.

Az egységes uniós piacon nyújtott pénzügyi szolgáltatások English.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek