Navigointipolku

Luottoluokituslaitosten valvontaa tiukennetaan - 12/11/2008

Standard & Poor’s -luottoluokituslaitoksen tulosnäkymiä New Yorkin pörssissä © Reporters

Komissio ehdottaa uutta asetusta luottoluokituslaitoksia koskevista säännöistä.

Komissio haluaa tehostaa luottoluokituslaitosten DeutschEnglishfrançais valvontaa osana rahoitusjärjestelmän vahvistamista koskevia toimia. Luottoluokituslaitokset ovat yksityisyrityksiä, jotka arvioivat muun muassa rahoitusalan sijoituksiin liittyviä riskejä.

Luottoluokituslaitosten toimintaa ei ole tähän asti säännelty EU:ssa, vaan alalla on noudatettu vapaaehtoisia käytännesääntöjä. Finanssikriisi DeutschEnglishfrançaisportuguês ja epäilyt luokituslaitosten luotettavuudesta ovat nyt herättäneet vaatimuksia viranomaisvalvonnan tiukentamisesta.

Luottoluokituslaitosten toiminta on tärkeää rahoitusmarkkinoiden vakauden kannalta, ja niiden antamat luokitukset vaikuttavat merkittävästi luoton saatavuuteen ja hintaan. Uusien sääntöjen toivotaan palauttavan markkinoiden luottamuksen luokitustoimintaan.

Yhdysvaltojen asuntoluottomarkkinoiden voimakkaan kasvun vuosina eräät luottoluokituslaitokset aliarvioivat riskejä, jotka liittyivät korkeakorkoisten asuntoluottojen (nk. subprime-asuntoluottojen) sisällyttämiseen monimutkaisiin rahoitustuotteisiin. Tämä on aiheuttanut epäilyjä luottoluokituslaitosten luotettavuudesta ja niiden läheisistä suhteista rahoitusalan yrityksiin.

Uusien sääntöjen mukaan luottoluokituslaitosten olisi

  • rekisteröidyttävä EU:ssa (lisäksi EU-maiden viranomaiset valvoisivat niiden toimintaa)
  • ilmoitettava, miten ne arvioivat riskit
  • muutettava johtamis- ja hallintorakenteitaan niin, että eturistiriidat eivät vaikuta luottoluokituksiin. Tähän sisältyvät myös johtoelimien jäsenille suoritettavia korvauksia, pätevyysvaatimuksia ja erottamisperusteita koskevat rajoitukset.

 

Uusi ehdotus on tuorein komission toimi, jolla se pyrkii hallitsemaan finanssikriisiä DeutschEnglishfrançaisportuguês . Kahdenkymmenen tärkeimmän teollisuusmaan johtajat kokoontuvat ensi viikonloppuna Washingtoniin keskustelemaan finanssikriisin käsittelystä ja siitä, miten kriisit voidaan ehkäistä tulevaisuudessa. EU:n tavoitteena on, että huippukokouksen osallistujat hyväksyvät vastaavat luottoluokituslaitoksia koskevat säännöt.

"Haluan Euroopan ottavan johtavan aseman tällä alalla. Ehdotuksemme menee muilla lainkäyttöalueilla sovellettuja sääntöjä pidemmälle", totesi sisämarkkinoista ja palveluista vastaava komissaari Charlie McCreevy.

Jos EU-maat ja EU:n parlamentti hyväksyvät uudet säännöt, ne voisivat tulla voimaan jo vuonna 2010.

Rahoituspalvelut EU:n sisämarkkinoilla English .

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä