Sti

Ikke uden risiko? - 12/11/2008

Standard & Poor's – udsigter på børsen i New York © Reporters

EU gør klar til at regulere kreditvurderingsbureauer.

Kommissionen har taget et nyt initiativ til at styrke finanssystemet og foreslår regulering af kreditvurderingsbureauer DeutschEnglishfrançais – private firmaer, der vurderer finansielle risici for investorer.

I EU bliver de ikke reguleret, men følger en frivillig adfærdskodeks. De har imidlertid ikke kunnet forhindre finanskrisen DeutschEnglishfrançaisportuguês, og det har udløst krav om tilsyn.

Kreditvurderingsbureauer er vigtige for finansmarkedernes stabilitet og for prisen på og muligheden for at optage lån. Håbet er, at hvis bureauerne skal følge bestemte regler, kan markedet igen få tillid til dem.

Mens boligmarkedet i USA boomede, undervurderede nogle kreditvurderingsbureauer faren ved at medtage højtforrentede boliglån – de såkaldte subprimelån – i komplekse investeringsprodukter. Derfor bliver der nu sat spørgsmålstegn ved deres kompetence og deres tætte forhold til finansbranchen.

Ifølge forslaget skal kreditbureauer:

  • registrere sig hos de europæiske tilsynsmyndigheder og lade sig overvåge af de nationale myndigheder
  • oplyse om, hvordan de vurderer risici
  • ændre deres ledelsessystem, så man undgår interessekonflikter, og samtidig begrænse bestyrelsesmedlemmernes honorar og ændre deres kompetencer og fratrædelsesvilkår.

 

Forslaget er det seneste af en række initiativer fra Kommissionen for at tackle finanskrisen DeutschEnglishfrançaisportuguês. I denne weekend mødes 20 ledere fra verdens førende økonomier i Washington for at diskutere, hvordan krisen kan stoppes, og hvordan en ny krise kan forhindres. EU vil lægge pres på de andre deltagere for at få dem til at vedtage lignende regler for kreditvurderingsbureauer.

"Jeg vil have, at EU skal føre an på dette område", udtalte Charlie McCreevy, som er EU-kommissær for det indre marked. "Vores forslag er mere vidtgående end de regler, der gælder andre steder."

Hvis EU's regeringer og Europa-Parlamentet godkender reglerne, kan de allerede træde i kraft i 2010.

Finansielle tjenesteydelser på EU's indre marked English.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links