Sökväg

Krafttag mot finanskrisen - 10/11/2008

José Manuel Barroso och Nicolas Sarkozy på rådets möte © EC

EU vill att G20-mötet ska bana väg för en reform av det internationella finansiella systemet.

Internationella valutafonden English (IMF) bör få mer att säga till om. Det är den linje som EU kommer att driva på världstoppmötet om finanskrisen den 15 november i Washington. På ett förberedande möte enades EU:s ledare om att IMF, som ansvarar för det internationella monetära samarbetet, ska få en central roll när det gäller att få den globala ekonomin på rätt köl igen. IMF ska också bidra till att förebygga ett nytt haveri.

På mötet i Washington samlas ledarna för världens 20 största ekonomier. EU vill att mötet ska bana väg för en reform av det globala finansiella systemet. EU vill inte bara ge IMF fler befogenheter utan också slå ett slag för mer reglering – eller åtminstone tillsyn – av den finansiella sektorn, ökat ansvar, mer insyn och nya riskbedömningsmetoder.

EU arbetar redan med att stärka sin egen finansiella sektor genom skärpt tillsyn och hårdare styrning. Bankernas verksamhet gör dock inte längre halt vid nationsgränserna. Utan åtgärder på global nivå finns det därför risk för att EU:s åtgärder står sig slätt.

”Detta är ett historiskt tillfälle, eftersom det nu finns en stor beredskap att förändra den globala finansiella strukturen och den globala ekonomin”, förklarade kommissionens ordförande José Manuel Barroso på EU-ledarnas möte den 7 november.

Toppmötet i Washington hålls knappt två veckor efter det att Barack Obama vann det amerikanska presidentvalet. EU vill se snabba insatser och uppmanar världens ledare att vidta åtgärder inom hundra dagar. Dessutom vill EU ha ett andra toppmöte strax efter det att Barack Obama har tillträtt sin tjänst i januari.

I samband med mötet firade kommissionen sin 50-årsdag genom att namnge ett av konferensrummen i sin huvudbyggnad efter Jean Monnet, en av EU:s grundare.

Förklaring från mötet English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar