Navigacijska pot

Rešitev finančne krize - 10/11/2008

José Manuel Barroso in Nicolas Sarkozy na zasedanju Sveta © ES

EU želi, da se na srečanju skupine G-20 dogovorijo o reformi mednarodnega finančnega sistema.

Evropska unija si bo ta teden na mednarodnem vrhu o finančni krizi v Washingtonu prizadevala za povečanje pooblastil Mednarodnega denarnega sklada English (IMF). Pred vrhom so se voditelji držav članic EU na posebnem srečanju dogovorili, da mora imeti IMF, ki je odgovoren za mednarodno monetarno sodelovanje, glavno vlogo pri regulaciji svetovnega gospodarstva in preprečevanju ponovnega finančnega zloma.

Vrha v Washingtonu, ki se bo začel 15. novembra, se bodo udeležili voditelji držav 20 največjih gospodarstev na svetu. EU želi, da se na srečanju dogovorijo o reformi svetovnega finančnega sistema. EU si ne želi samo večje vloge Mednarodnega denarnega sklada, ampak si bo prizadevala tudi za boljšo regulacijo finančne industrije ali vsaj nadzor nad njo, večjo odgovornost in preglednost ter oblikovanje novih pristopov k oceni tveganja.

EU si že zdaj prizadeva okrepiti svoj finančni sektor z boljšim nadzorom in strožjim preverjanjem. Zaradi vedno večjega števila bank, ki poslujejo prek meja, pa je treba ukrepati tudi na svetovni ravni.

„To je zgodovinska priložnost, da države preoblikujejo ne le svetovni finančni sistem, ampak tudi svetovno gospodarstvo“, je dejal predsednik Komisije José Manuel Barroso 7. novembra na srečanju evropskih voditeljev.

Pogovori v Washingtonu bodo potekali manj kot dva tedna po zmagi Baracka Obame na ameriških predsedniških volitvah. Ker je hitro ukrepanje odločilno, namerava EU pozvati voditelje, naj določijo načrt za ukrepanje v naslednjih 100 dneh in rok za drugi krog pogovorov kmalu po tem, ko bo Obama januarja uradno prevzel predsedniške dolžnosti.

Pred srečanjem na vrhu je Komisija praznovala svoj 50. rojstni dan in eno od konferenčnih sob na svojem sedežu v Bruslju poimenovala po Jeanu Monnetu, enemu od ustanovnih očetov Evropske unije.

Izjava zasedanja English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave