Cale de navigare

Acţiuni comune pentru depăşirea crizei financiare - 10/11/2008

José Manuel Barroso şi Nicolas Sarkozy la şedinţa Consiliului © CE

UE doreşte ca reuniunea G20 să dechidă calea către o reformă a sistemului financiar internaţional.

Sâmbătă, 15 noiembrie, va avea loc la Washington un summit mondial pe tema crizei financiare. Cu această ocazie, UE va pleda pentru extinderea competenţelor Fondului Monetar Internaţional English (FMI). În avanpremiera acestui eveniment, liderii UE au convenit deja asupra necesităţii de a se conferi FMI un rol central în ceea ce priveşte redresarea economiei globale şi prevenirea altor efecte negative. FMI este instituţia responsabilă cu cooperarea monetară la nivel internaţional.

Summitul de la Washington va reuni liderii celor mai puternice 20 de economii din lume. UE doreşte ca reuniunea G20 să deschidă calea către o reformă a sistemului financiar internaţional. Pe lângă faptul că vor depune eforturi pentru consolidarea poziţiei FMI, liderii europeni vor promova necesitatea existenţei unui sistem financiar mai bine reglementat, sau cel puţin supravegheat, o mai mare responsabilizare, o mai mare transparenţă şi introducerea de noi măsuri privind evaluarea riscurilor.

UE lucrează deja la consolidarea sectorului său financiar prin introducerea de măsuri menite să asigure o supraveghere mai bună şi controale mai riguroase. Însă, având în vedere faptul că activitatea celor mai multe bănci devine transfrontalieră, aceste eforturi trebuie întărite prin măsuri luate la nivel internaţional.

„Trăim un moment istoric, în care suntem mult mai expuşi la eventualele schimbări care pot interveni în arhitectura financiară mondială şi în economia globală”, a declarat preşedintele Barroso cu ocazia reuniunii liderilor europeni, la 7 noiembrie.

Reuniunea de la Washington va avea loc la mai puţin de două săptămâni de la alegerea noului preşedinte al SUA, Barack Obama. Întrucât se impune o intervenţie rapidă, liderii UE vor cere stabilirea unui termen de 100 de zile pentru luarea de măsuri şi planificarea unei a doua serii de discuţii, imediat ce preşedintele Obama va fi învestit în funcţie, în luna ianuarie.

Cu aceeaşi ocazie, Comisia a marcat cea de-a 50-a aniversare prin inaugurarea unei săli de şedinţe denumite Jean Monnet, în memoria unuia dintre părinţii fondatori ai Europei.

Declaraţia adoptată la sfârşitul reuniunii English.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile