Kruimelpad

Werken aan een oplossing voor de kredietcrisis - 10/11/2008

José Manuel Barroso en Nicolas Sarkozy op de vergadering van de Raad © EC

De EU wil op de G20-top de weg vrijmaken voor een hervorming van het financiële stelsel.

Op de internationale top over de financiële crisis eind deze week in Washington zal de EU pleiten voor meer bevoegdheden voor het Internationaal Monetair Fonds English (IMF). In hun voorbereidingsvergadering werden de EU-leiders het erover eens dat het IMF, dat verantwoordelijk is voor de internationale monetaire samenwerking, een centrale rol moet spelen bij het weer gezond maken van de wereldeconomie en het voorkomen van een nieuwe crisis.

Op de top van Washington van 15 november komen de leiders van de 20 grootste economieën van de wereld bijeen. De EU wil de weg vrijmaken voor een hervorming van het wereldwijde financiële stelsel. Naast meer bevoegdheden voor het IMF, pleit zij ook voor strengere regels – of in ieder geval strenger toezicht – op de financiële sector, een grotere verantwoordingsplicht en transparantie, en nieuwe methodes voor het inschatten van risico's.

De EU is al begonnen haar eigen financiële sector gezonder te maken door meer toezicht en strengere regels. Maar nu meer en meer banken internationaal opereren, zijn al deze inspanningen misschien vergeefs als er niet wereldwijd actie wordt ondernomen.

"We maken historische tijden mee waarin er een grotere bereidheid bestaat tot het doorvoeren van veranderingen in de wereldwijde financiële structuur en economie", aldus Commissievoorzitter Barroso op de vergadering van de Europese leiders van 7 november.

De gesprekken in Washington komen nog geen twee weken nadat Barack Obama de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. De EU-leiders willen het tempo van de hervormingen verhogen: zij willen dat binnen 100 dagen actie wordt ondernomen en dringen aan op een tweede gespreksronde, kort nadat Obama in januari het roer overneemt.

Vóór de vergadering van afgelopen weekend noemde de Commissie ter gelegenheid van haar 50e verjaardag een conferentiezaal in haar hoofdzetel naar Jean Monnet, een van de grondleggers van de Europese Unie.

Verklaring naar aanleiding van de bijeenkomst English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links