Navigációs útvonal

Pénzügyi válság – aktív kiútkeresés - 10/11/2008

José Manuel Barroso és Nicolas Sarkozy a november 7-i tanácsülésen © EC

Az EU a Húszak washingtoni világértekezletétől olyan megállapodást vár, melynek alapján megindulhat a nemzetközi pénzügyi rendszer reformja.

November 15-én a világ húsz országának vezetői ülnek majd tárgyalóasztalhoz Washingtonban, hogy a pénzügyi válság megoldásáról egyeztessenek. A világértekezletet megelőző európai tanácsülés döntése értelmében a csúcstalálkozón az EU többek közt a Nemzetközi Valutaalap English szerepének kiterjesztését szorgalmazza majd. Az uniós vezetők megállapodása szerint a nemzetközi pénzügyi együttműködés e központi intézményének kulcsszerepet kell juttatni a világgazdaság helyreállítása és a jövőbeni gazdasági válságok kiküszöbölése terén.

A washingtoni csúcstalálkozón a világ húsz legfejlettebb gazdasággal rendelkező országa ad majd egymásnak találkozót. Az EU a G20‑értekezlettől olyan megállapodás létrejöttét várja, melynek mentén elindulhat a nemzetközi pénzügyi rendszer reformja. A valutaalap szerepének kiterjesztésén túl az Unió a csúcstalálkozón javaslatot tesz majd a pénzügyi szektor alaposabb szabályozására – vagy legalábbis felügyeletének fokozására –, szorgalmazza majd az elszámoltathatóság és az átláthatóság javítását, valamint a kockázatértékelés tekintetében új megközelítési módok alkalmazását.

Az EU már dolgozik azon, hogy fokozottabb felügyelet és szigorúbb ellenőrzés révén megerősítse az európai pénzügyi ágazat helyzetét. Mivel azonban számos bank határokon átnyúló tranzakciókban is részt vesz, a közösségi erőfeszítések nemzetközi fellépés nélkül eredménytelennek bizonyulhatnak.

„Történelmi pillanatban élünk – olyan pillanatban, amikor jóval nagyobb nyitottság mutatkozik arra, hogy megváltoztassuk a világ pénzügyi rendszerét, valamint gazdasági rendszerét is” – nyilatkozta Barroso elnök a november 7-i európai tanácsülésen.

A washingtoni tárgyalásokon, amelyek alig két héttel követik Barack Obama választási győzelmét, az EU a gyors fellépés szükségességét hangsúlyozva arra fogja buzdítani a résztvevőket, hogy az elkövetkező száz nap során dolgozzanak ki intézkedéseket a helyzet orvoslására, és a határidő leteltével, jövő januárban – lehetőleg kevéssel Obama elnök hivatalba lépése után –, újabb értekezleten vitassák meg az elért eredményeket és a további teendőket.

A november 7-i tanácsülést megelőzően létrehozásának 50. évfordulóját ünnepelte a Bizottság. Ez alkalomból az intézmény főépületében konferenciatermet neveztek el Jean Monnet-ról, az Európai Unió egyik alapító atyjáról.

A találkozóról kiadott nyilatkozat English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek