Sti

Finanskrisen – vejen frem - 10/11/2008

José Manuel Barroso og Nicolas Sarkozy på topmødet © EC

EU ønsker, at møde i G20 baner vejen for reform af det internationale finanssystem.

På det internationale topmøde om finanskrisen, der holdes i Washington i denne uge, vil EU tale for mere magt til Den Internationale Valutafond English (IMF). På et møde som optakt til topmødet den 15. november blev EU's ledere enige om, at IMF, som har ansvar for det internationale valutasamarbejde, bør spille en mere central rolle i styringen af verdensøkonomien og med at forebygge en ny nedsmeltning.

På topmødet i Washington mødes lederne fra tyve af de største økonomier i verden. EU ønsker, at mødet skal bane vejen for reform af det internationale finanssystem. Ud over at styrke IMF ønsker EU også mere regulering – eller i hvert fald tilsyn – med finansverdenen, mere ansvarlighed og åbenhed og nye risikovurderingsmetoder.

EU arbejder allerede på at styrke sin egen finanssektor gennem mere tilsyn og skærpet kontrol. Men da flere og flere banker driver virksomhed på tværs af grænserne, kan disse bestræbelser være forgæves, hvis der ikke gribes ind globalt.

"Vi lever i et historisk øjeblik, hvor folk er meget mere åbne for ændringer i den globale finansielle struktur og i verdensøkonomien", udtalte kommissionsformand José Manuel Barroso på EU-topmødet den 7. november.

Forhandlingerne i Washington kommer under to uger, efter Barack Obama vandt det amerikanske præsidentvalg. EU betoner, at der skal handles hurtigt og tilskynder lederne til at gribe ind inden for 100 dage og aftale endnu en forhandlingsrunde, kort efter Barack Obama tiltræder i januar.

Før mødet markerede Kommissionen sin 50-årsdag ved at opkalde et af mødelokalerne i sit hovedsæde efter Jean Monnet, som stod fadder til EU.

Erklæring fra mødet English.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links