Навигационна пътека

Финансовата криза - да вървим напред - 10/11/2008

Жозе Мануел Барозу и Никола Саркози на срещата на Съвета © EC

ЕС иска срещата на Г-20 да открие пътя към реформа на международната финансова система.

На международната среща на върха за финансовата криза тази седмица във Вашингтон ЕС ще иска повече пълномощия за Международния валутен фонд (МВФ). Преди срещата на върха на 15 ноември лидерите на ЕС се споразумяха, че МВФ - отговарящ за международното сътрудничество в монетарната област - трябва да играе централна роля в стабилизирането на световната икономика и предотвратяването на нови кризи.

Срещата на върха във Вашингтон събира лидерите на 20 от водещите световни икономики. ЕС иска срещата на Г-20 да открие пътя към реформа на световната финансова система. Освен че ще подкрепи МВФ, ЕС ще настоява за повече регулиране – или поне контрол - на финансовата индустрия, за повече отчетност и прозрачност, както и за нови подходи към оценяването на риска.

ЕС вече работи за укрепване на своя финансов сектор чрез засилване на надзора и по-строг контрол. Но тъй като все повече банки работят в чужбина, тези усилия могат да останат напразни, ако няма действия на световно равнище.

„Преживяваме исторически момент с много по-голяма възможност за промени в световната финансова архитектура и в световната икономика“, заяви председателят Барозу на срещата на европейските лидери на 7 ноември.

Разговорите във Вашингтон ще се проведат по-малко от две седмици след победата на Барак Обама на президентските избори в САЩ. Подчертавайки необходимостта от бързи действия, ЕС ще призове лидерите да определят 100-дневен срок за предприемане на действия и да насрочат втори кръг разговори малко след встъпването на Обама в длъжност през януари.

Преди срещата Комисията отбеляза своята 50-та годишнина, като посвети една конферентна зала в централата си на един от основателите на Европа - Жан Моне.

Декларация на срещата

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки