Navigacijska pot

Zaradi finančne krize bo gospodarska rast skoraj mirovala - 03/11/2008

Moški bere časopis © EC

Gospodarska rast v Evropski uniji se bo zaradi gospodarske krize in težav po svetu skoraj popolnoma ustavila.

Najnovejša gospodarska napoved  English Evropske komisije napoveduje, da bo gospodarska rast v EU letos padla na 1,4 % (polovica vrednosti leta 2007), v naslednjih dveh letih pa bo 0,2- oziroma 1,1-odstotna. Za države območja evra so številke še nižje: v letu 2008 bo gospodarska rast 1,2-odstotna, leta 2009 0,1-odstotna in leta 2010 0,9-odstotna. Vse številke so nižje od predvidevanj iz spomladanske napovedi.

Počasnejša gospodarska rast naj bi olajšala inflacijski pritisk. Poleg cenejše nafte to pomeni tudi manj možnosti verižnih učinkov, ki bi povzročili višjo splošno inflacijo. Medtem ko se je v letih 2007 in 2008 odprlo 6 milijonov novih delovnih mest, naj bi se zaposlenost prebivalstva v letih 2009 in 2010 povečala le za malenkost. Tako naj bi se stopnja brezposelnosti med letoma 2008 in 2010 povečala za približno eno odstotno točko.

Slabša gospodarska pričakovanja pomenijo slabe novice tudi za javne finance. Javnofinančni primanjkljaj v EU naj bi se povečal z manj kot 1 % BDP v letu 2007 na 2,6 % v letu 2010, seveda če države ne bodo spreminjale svojih politik. V območju evra naj bi primanjkljaj letos v povprečju znašal 1,3 % BDP, leta 2010 pa 2 %. Toda napovedi v zvezi z javnimi financami, zlasti glede javnega dolga, so nezanesljive zaradi negotovosti glede finančnih posledic državnih reševalnih ukrepov.

Trenutne gospodarske razmere so precej nestabilne, saj se je finančna kriza jeseni zelo hitro poglobila in razširila. Evropska komisija je opozorila, da bo morda treba zadnje napovedi še popraviti navzdol.

Komisija objavlja gospodarske napovedi štirikrat letno. Najobsežnejši sta spomladanska in jesenska napoved, ki zajemata gospodarsko rast, inflacijo, zaposlovanje ter javnofinančni primanjkljaj in javni dolg za vse države članice EU. Krajši vmesni napovedi, ki ju Komisija objavi februarja in septembra, vsebujeta pregled in morebitne popravke prejšnjih napovedi.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave