Cale de navigare

Previziuni economice staţionare în urma crizei financiare - 03/11/2008

Bărbat citind ziarul  © EC

Datorită conjuncturii economice şi încetinirii creşterii globale, economia UE este la ralanti.

Conform ultimelor previziuni economice English ale Comisiei, economia UE va înregistra o creştere de numai 1,4% în 2008 (jumătate din rata creşterii înregistrate în 2007), 0,2% în 2009 şi 1,1% în 2010 (cifrele pentru zona euro fiind puţin mai mici - 1,2% în 2008, 0,1% în 2009 şi 0,9% în 2010). Aceste previziuni sunt mai puţin optimiste decât cele publicate în primăvară.

Încetinirea creşterii va contribui la o scădere a presiunilor inflaţioniste. Pe lângă scăderea preţului la petrol, se reduc şi riscurile apariţiei unor efecte secundare care ar putea conduce la creşterea nivelului inflaţiei. Pentru perioada 2009-2010, se aşteaptă o creştere redusă a ratei de ocupare a forţei de muncă, în timp ce în perioada 2007-2008 au fost create 6 milioane de noi locuri de muncă. Previziunile Comisiei indică o creştere a ratei şomajului cu aproximativ 1 punct procentual, în perioada 2008-2010.

Conjunctura economică se degradează, iar finanţele publice vor fi afectate, de asemenea. În situaţia în care nu intervin schimbări de ordin politic, deficitul public urmează să crească până la 2,6% în 2010 (sub 1%, în 2007). Pentru zona euro, deficitul public va ajunge la 1,3% în 2008 şi 2% în 2010. Însă, datorită efectelor imprevizibile ale măsurilor de salvare guvernamentale asupra aspectelor fiscale, este greu de făcut previziuni în ceea ce priveşte finanţele publice - în special, datoria publică.

În urma crizei financiare care s-a agravat şi s-a extins rapid în toamnă, în prezent, situaţia economică este deosebit de instabilă. Există un risc major ca aceste previziuni să trebuiască să fie revizuite pentru a anunţa cifre şi mai pesimiste.

Comisia Europeană publică previziuni economice de patru ori pe an. Previziunile de primăvară şi toamnă sunt cuprinzătoare şi se referă la creşterea economică, la inflaţie, la gradul de ocupare a forţei de muncă şi la deficitul şi datoria publică pentru toate ţările UE. Previziunile intermediare - publicate în februarie şi septembrie - sunt de mai mică anvergură şi trec în revistă evoluţiile înregistrate de la ultimele previziuni.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile