Navigációs útvonal

Pénzügyi válság után gazdasági stagnálás - 03/11/2008

Újságot olvasó férfi © EC

A pénzügyi válság és a nemzetközi gazdaság meredek visszaesése nyomán alig növekszik majd az EU gazdasága a következő években.

Legfrissebb gazdasági előrejelzésében English az uniós gazdasági növekedés hirtelen lassulását prognosztizálja az Európai Bizottság. A 2007. évi 2,8%‑os növekedést követően az EU országok gazdasága idén 1,4%‑kal, jövőre 0,2%‑kal, 2010‑ben pedig 1,1%‑kal bővülhet majd. Az eurózóna gazdasága még ennél is lassabban fejlődhet: itt a bővülés idén 1,2%, jövőre 0,1%, 2010‑ben pedig 0,9% lehet. Ezt megelőző, tavasszal kiadott gazdasági előrejelzésében a Bizottság gyorsabb növekedéssel számolt.

A lassulás jótékony hatásaként ugyanakkor csökken az inflációs nyomás. Az olajárak visszaesése mellett annak a kockázata is csökkent, hogy az átgyűrűző hatások magasabb általános inflációt generálnak. Az követően, hogy 2007–2008 során hatmillió új munkahely jött létre az EU‑ban, a mostani előrejelzés a foglalkoztatottság csupán csekély mértékű növekedésével számol az előttünk álló két évben. A legfrissebb adatok szerint 2008 és 2010 között az állástalanok száma egy százalékponttal emelkedhet.

A borúsabbá váló gazdasági kilátások az állami költségvetésekre is nyomást gyakorolnak. Ha figyelmen kívül hagyjuk az esetleges gazdaságpolitikai változásokat, a GDP százalékában kifejezett költségvetési hiány a 2007-es 1%‑ról 2,6%-ra nőhet 2010‑re az uniós országokban. Az eurózóna összesített költségvetési hiánya idén 1,3%, 2010‑ben pedig 2% lehet. Az államháztartási adatok, és különösen az államadósság előrejelzése azonban meglehetősen pontatlan lehet az állami mentőcsomagok pénzügyi hatásait övező bizonytalanságok miatt.

Az ősszel elmélyült és kiszélesedett pénzügyi válság következtében jelenleg különösen ingatag a gazdaság helyzete, ezért könnyen előfordulhat, hogy a jövőben a mostani előrejelzést is lefelé kell korrigálni – figyelmeztet a Bizottság.

Az uniós testület évente négyszer tesz közzé gazdasági előrejelzést. Az átfogó tavaszi és őszi előrejelzés a növekedés, az infláció, a munkanélküliség, illetve a költségvetési deficit és az államadósság kérdéseivel foglalkozik. A kevésbé részletes köztes előrejelzésekben, amelyek februárban és szeptemberben látnak napvilágot, az előző prognózis óta eltelt időszak folyamatait értékeli a Bizottság.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek