Διαδρομή πλοήγησης

Σε στασιμότητα η ευρωπαϊκή οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση - 03/11/2008

Άνδρας που διαβάζει εφημερίδα © EC

Μηδενική η ανάπτυξη στην ΕΕ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής English αναμένεται ραγδαία μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ σε 1,4% το 2008 (στο μισό σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2007), 0,2% το 2009 και 1,1% το 2010 (ενώ τα ποσοστά για την ευρωζώνη θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα και θα διαμορφωθούν σε 1,2%, 0,1% and 0,9% αντίστοιχα). Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.

Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση θα συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, δεδομένης επίσης της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί οριακά το διάστημα 2009-10, σε αντίθεση με το διάστημα 2007-2008, οπότε δημιουργήθηκαν 6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα περίπου το διάστημα 2008 - 2010.

Η επιδείνωση αυτή της οικονομικής κατάστασης θα έχει επιπτώσεις και στα δημόσια οικονομικά. Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές πολιτικής, τα δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να αυξηθούν συνολικά από ποσοστό κατώτερο του 1% του ΑΕΠ το 2007 σε 2,6% το 2010. Στην ευρωζώνη, τα ελλείμματα προβλέπεται να ανέλθουν σε 1,3% το τρέχον έτος και σε 2% το 2010. Είναι δύσκολο, όμως, να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά, και ιδίως για το δημόσιο χρέος, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων διάσωσης που έλαβαν οι κυβερνήσεις.

Η οικονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερα επισφαλής αυτή τη στιγμή εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε και έλαβε μεγάλες διαστάσεις αυτό το φθινόπωρο. Έτσι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι προβλέψεις να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Η Επιτροπή δημοσιεύει οικονομικές προβλέψεις τέσσερις φορές το χρόνο. Οι πλήρεις εαρινές και φθινοπωρινές προβλέψεις καλύπτουν την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την απασχόληση, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος όλων των χωρών της ΕΕ. Οι συνοπτικότερες ενδιάμεσες προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύονται τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο, εξετάζουν τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι