Sökväg

Återhämtningsplan för ekonomin på gång - 30/10/2008

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso och ekonomikommissionär Joaquín Almunia © EC

Kommissionen ger en första inblick i sin omfattande plan för att få bukt med finanskrisen, samtidigt som EU-ländernas ledare gör sig redo för världstoppmötet.

Det allra viktigaste är att dämpa finanskrisens effekter på sysselsättning, köpkraft och välstånd. Det säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efter ett extrainkallat möte med kommissionärerna där de enades om en strategi English .

Återhämtningsplanen, som väntas vara klar den 26 november, innehåller kortfristiga åtgärder som ska bidra till att avvärja en recession. Kommissionen överväger att införa en ny fond och att utnyttja befintliga fonder till andra ändamål. Man vill också öka Europeiska investeringsbankens English tillgång till kapital. Investeringsbanken sköter EU:s långfristiga utlåning. Banken har redan satt samman ett lånepaket på 30 miljarder euro för att hjälpa små företag som har svårt att få finansiering.

EU-länderna bestämmer visserligen sin egen skattepolitik, men Josè Manuel Barroso betonar hur viktigt det är med samordning inom EU. ”Vi sitter i samma båt och måste ro åt samma håll”, konstaterade han. Med planen vill kommissionen förbättra regleringen och övervakningen av EU:s finanssektor.

Ungern har drabbats hårt av finanskrisen, och EU har beviljat landet en nödkredit på 6,5 miljarder euro. Kommissionen utökar också krisfonden för att hjälpa andra drabbade länder.

Flera länder har uttryckt sin oro över kostnaderna för EU:s plan på att minska koldioxidutsläppen med 20 % till 2020 (jämfört med 1990 års nivå), särskilt med tanke på finanskrisen. Men José Manuel Barroso säger att klimatarbetet inte får avstanna, utan att vi måste öka takten. En grönare ekonomi kommer att skapa nya tillväxtmöjligheter. Tänkbara åtgärder är stöd till transport, energi och högteknologi, eller skattesänkningar för att öka efterfrågan på energieffektiva varor och tjänster.

EU:s ledare träffas nästa vecka för att förbereda sig inför världstoppmötet om finanskrisen i Washington den 15 november. Syftet med toppmötet är att förbättra ländernas samordning och diskutera hur man kan undvika att krisen upprepas. Barroso bekräftade att EU stöder en reform av världens finanssystem, med skärpt reglering och mer omfattande tillsyn.

Läs strategin English .

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar