Cale de navigare

Plan de redresare economică, în curs de pregătire - 30/10/2008

Preşedintele Barroso şi comisarul pentru economie, Almunia, la conferinţa de presă care a urmat reuniunii Comisiei pe tema crizei financiare © CE

Comisia elaborează planuri detaliate pentru contracararea crizei financiare, în timp ce liderii UE se pregătesc pentru summit-ul internaţional.

Principala prioritate constă în amortizarea impactului crizei financiare asupra locurilor de muncă, a puterii de cumpărare şi a prosperităţii cetăţenilor. Aceasta a fost declaraţia făcută de preşedintele Barroso, după reuniunea de urgenţă a comisarilor având ca scop elaborarea unei strategii EnglishPDF.

Planul, care ar urma să fie finalizat la data de 26 noiembrie, va include măsuri pe termen scurt menite să preîntâmpine o recesiune economică. În acest sens, Comisia analizează posibilităţile de a oferi noi finanţări şi de a găsi noi utilizări pentru fondurile existente. De asemenea, planifică o majorare a capitalului pus la dispoziţia Băncii Europene de Investiţii English, instituţia europeană care acordă credite pe termen lung. Banca a pregătit deja un pachet de împrumuturi în valoare de 30 de miliarde de euro, destinate micilor întreprinderi care întâmpină dificultăţi în a obţine finanţări.

Confirmând faptul că guvernele naţionale sunt cele care stabilesc politica fiscală, dl Barroso a subliniat necesitatea unei coordonări a acţiunilor la nivel european. „Trebuie să vâslim împreună, dacă nu vrem să ne scufundăm cu toţii”, a declarat preşedintele. Planul va încerca să îmbunătăţească reglementarea şi monitorizarea sectorului financiar european.

UE va acorda un credit de urgenţă în valoare de 6,5 miliarde de euro Ungariei, ţară care a fost puternic afectată de criza financiară. De asemenea, Comisia îşi va suplimenta fondul de criză, pentru a veni în ajutorul altor ţări aflate în dificultate.

Câteva din statele membre şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la costurile planului UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20%, până în 2020 (faţă de nivelurile înregistrate în 1990), ţinând cont de contextul actual al crizei financiare. Dl Barroso a afirmat că UE trebuie să accelereze, nu să încetinească ritmul aplicării măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. Dezvoltarea laturii ecologice a economiei va furniza noi oportunităţi de creştere. În acest sens, vor fi luate măsuri care ar putea include finanţarea sectorului energetic, al transporturilor şi al tehnologiei de vârf, precum şi reducerea taxelor pentru produsele şi serviciile eficiente din punct de vedere energetic, astfel încât să crească cererea lor pe piaţă.

Liderii europeni se vor reuni în cursul săptămânii următoare pentru a pregăti summit-ul internaţional pe tema crizei financiare, care va avea loc la data de 15 noiembrie, la Washington. Summit-ul va încerca să amelioreze coordonarea dintre acţiunile la nivel naţional şi va analiza modalităţile prin care s-ar putea evita repetarea crizei. Dl Barroso a reafirmat sprijinul pe care UE îl acordă unei revizuiri radicale a sistemului financiar internaţional, care să rezulte într-o legislaţie mai strictă şi o viziune de ansamblu cu caracter global.

Citiţi textul strategiei EnglishPDF.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile