Kruimelpad

Economisch herstelplan in de maak - 30/10/2008

Commissievoorzitter Barroso en economiecommissaris Almunia tijdens een persconferentie na de Commissievergadering over de financiële crisis © EC

De Commissie werkt aan uitgebreide plannen om de financiële crisis te bestrijden en de EU-leiders bereiden zich voor op een internationale topontmoeting.

De grootste prioriteit is het temperen van de impact van de financiële crisis op de werkgelegenheid, de koopkracht en de welvaart voor de Europeanen. Dat zei commissievoorzitter Barroso na een spoedbijeenkomst van de commissarissen over de verdere strategie EnglishPDF.

Het plan, dat op 26 november af moet zijn, zal enkele kortetermijnmaatregelen bevatten die moeten helpen een recessie af te wenden. De Commissie zoekt extra middelen en zal ook een deel van het al beschikbare geld nu voor deze maatregelen gebruiken. Bovendien wil ze ervoor zorgen dat de Europese investeringsbank English, de EU-instelling die langetermijnleningen verstrekt, over meer kapitaal kan beschikken. De bank heeft al een pakket leningen ter waarde van 30 miljard euro klaarliggen voor kleine ondernemingen die nu moeilijker aan geld kunnen komen.

Barroso erkent dat het belastingbeleid een zaak van de nationale regeringen is, maar hij pleit voor meer coördinatie op EU-niveau. "We moeten samen zwemmen, want anders zullen we samen zinken," aldus de commissievoorzitter. Het plan moet ook zorgen voor meer regels en toezicht in de financiële sector van de EU.

De EU verleent zo'n 6,5 miljard euro aan noodkredieten aan Hongarije, dat zwaar door de crisis is getroffen. En de Commissie breidt haar crisisfonds uit om ook andere landen in nood te kunnen helpen.

Verscheidene landen tonen zich bezorgd over de kosten van het EU-plan om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met zo'n 20% te verminderen (ten opzichte van 1990), met name in het licht van de huidige financiële crisis. Barroso zei dat de EU haar klimaatpakket juist sneller moet uitvoeren, niet langzamer. Een groenere economie biedt juist nieuwe kansen voor groei. Tot de plannen behoren extra middelen voor maatregelen op het gebied van transport, energie en high-tech, en belastingverlaging voor energiezuinige producten en diensten.

De EU-leiders komen volgende week bij elkaar om zich voor te bereiden op de geplande internationale top over de financiële crisis op 15 november in Washington. Op die topontmoeting zullen de landen bespreken hoe zij meer en beter kunnen samenwerken en hoe zij een herhaling van deze crisis kunnen voorkomen. Barroso herhaalde dat de EU alle steun toezegt aan een hervorming van de wereldfinanciën met strengere regels en meer toezicht.

Lees het strategie EnglishPDF.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links