Navigációs útvonal

Uniós terv a recesszió elkerülésére - 30/10/2008

Barroso elnök és Almunia gazdasági biztos a pénzügyi válságról tartott bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón © EB

Miközben az EU vezetői a válsággal kapcsolatos nemzetközi csúcstalálkozóra készülnek, a Bizottság átfogó terveket dolgoz ki a pénzügyi krízis kezelésére.

A Bizottság elsődleges célja, hogy enyhítse a válságnak a foglalkoztatásra, a vásárlőerőre és az uniós polgárok jólétére gyakorolt hatását. Ezt José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke jelentette ki a biztosi testület válságtanácskozását követően, melynek középpontjában a követendő stratégia English  kialakítása állt.

A terv, amelyet várhatóan november 26‑án tesz közzé a Bizottság, rövid távú intézkedésekkel is segíteni kívánja a recesszió elkerülését. A Bizottság új támogatási források létrehozását és a meglévő források újfajta felhasználását tervezi. Az elképzelések között szerepel az Európai Beruházási Bank English számára rendelkezésre bocsátott alapok növelése. A bank, amely az EU hosszú lejáratú finanszírozást biztosító intézménye, aktívan részt vesz a válságkezelésben: a közelmúltban 30 milliárd eurós hitelcsomagot állított össze a forrásszűkétől szenvedő kisvállalkozások megsegítésére.

Barroso elnök beszédében kiemelte, hogy a pénzügypolitika a tagállami kormányzatok hatásköre, ám hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben uniós szintű koordinációra van szükség. „Együtt kell eveznünk, különben együtt süllyedünk el” – fogalmazott. A bizottsági terv egyik célja az uniós pénzügyi ágazat szabályozásának és felügyeletének javítása.

Az elmúlt napokban az EU 6,5 milliárd eurós sürgősségi hitelt nyújtott a válság által súlyosan érintett Magyarországnak. A Bizottság bővíteni fogja a jelenleg rendelkezésre álló válságalapot, hogy abból más bajba jutott országokon is segíthessen.

A válság fényében számos ország aggodalmának adott hangot annak a klímavédelmi tervnek a költségei miatt, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásában az 1990. évi értékhez képest 20%-os csökkentést irányoz elő 2020-ra. Barroso ezzel kapcsolatban rámutatott: az Uniónak nemhogy lassítania, de gyorsítania kell éghajlat-változási menetrendjét. A „zöld” gazdaság kiépítése új növekedési lehetőségeket nyithat meg. Az ezt szolgáló intézkedések között szerepelhet a közlekedés, energetika és csúcstechnológia támogatása és az energiahatékony termékek és szolgáltatások iránti kereslet bővítése adókedvezmények révén.

Az Unió vezető politikusai a jövő héten találkoznak, hogy megvitassák a november 15‑én Washingtonban sorra kerülő nemzetközi csúcstalálkozón képviselendő európai álláspontot. A pénzügyi válságról rendezendő csúcstalálkozó résztvevői arról tanácskoznak majd, hogyan javíthatnák a nemzetközi együttműködést, és hogyan vehetnék elejét a válság megismétlődésének. Barroso ismételten hangsúlyozta, hogy az EU támogatja a világ pénzügyi rendszerének átalakítását, a szabályozás és a nemzetközi felügyelet szigorítását.

Az uniós stratégiáról bővebben English .

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek