Navigointipolku

Lääkkeitä laman torjuntaan - 30/10/2008

Puheenjohtaja José Manuel Barroso ja talouskomissaari Joaquín Almunia lehdistötilaisuudessa finanssikriisiä käsitelleen kokouksen jälkeen © EC

Komissio laatii kattavan suunnitelman finanssikriisistä selviytymiseksi, samalla kun EU-johtajat suunnittelevat aiheesta huippukokousta.

Päätavoitteena on pehmentää finanssikriisin vaikutuksia EU-kansalaisten työpaikkoihin, ostovoimaan ja varallisuuteen. Näin kuvaili komission puheenjohtaja José Manuel Barroso komissaarien hätäkokouksessaan kaavailemaa suunnitelmaa finanssikriisiä koskevan strategian EnglishPDF toteuttamiseksi.

Suunnitelma, joka on tarkoitus julkaista 26.11., sisältää lyhyen aikavälin toimenpiteitä, joilla taantuma on tarkoitus taltuttaa. Komissio etsii uutta rahoitusta ja uusia tapoja käyttää jo olemassa olevia rahastoja. Se haluaa myös lisätä EU:n pitkäaikaisen luotonantajan, Euroopan investointipankin English käytettävissä olevaa pääomaa. Pankki on jo koonnut 30 miljardin euron lainapaketin, jolla autetaan pk-yrityksiä saamaan rahoitusta.

Puheenjohtaja Barroso myönsi, että finanssipolitiikasta päättäminen kuuluu jäsenmaiden hallituksille, mutta painotti koordinaation tarvetta EU:n tasolla: "Meidän on uitava yhdessä tai me uppoamme yhdessä". Suunnitelmalla pyritään vahvistamaan EU:n rahoitusalan sääntelyä ja valvontaa.

EU on myöntänyt 6,5 miljardia euroa hätäluottoa Unkarille, jota kriisi on koetellut ankarasti. Komissio on myös kasvattamassa kriisirahastoaan voidakseen auttaa muitakin pulassa olevia maita.

Lukuisat maat ovat ilmaisseet huolensa kustannuksista, joita aiheutuu EU:n suunnitelmasta vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä (vuoden 1990 tasosta). Puheenjohtaja Barroson mukaan EU:n on kiristettävä eikä hidastettava tahtia ilmastonmuutosohjelman toteuttamisessa. Ympäristöä säästävämpi talous luo kasvulle uusia mahdollisuuksia. Toteuttamiskeinoja voivat olla kuljetus- ja energia-alan sekä huipputekniikan rahoittaminen ja verovähennykset energiatehokkaiden tuotteiden ja palvelujen kysynnän lisäämiseksi.

EU-johtajat kokoontuvat ensi viikolla valmistelemaan kansainvälistä huippukokousta finanssikriisistä. Kokous pidetään 15.11. Washingtonissa. Huippukokouksen tavoitteena on parantaa koordinointia eri maiden välillä ja keskustella siitä, miten kriisin toistuminen voidaan välttää. Puheenjohtaja Barroso vahvisti, että EU tukee maailman finanssijärjestelmän kokonaisuudistusta, johon kuuluvat tiukempi sääntely ja järjestelmän globaalin valvonnan laajentaminen.

Lue strategia EnglishPDF.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä