Διαδρομή πλοήγησης

Ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης - 30/10/2008

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο και ο Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων Αλμούνια στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα τη χρηματοπιστωτική κρίση © ΕΚ

Η Επιτροπή εξετάζει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για διεθνή σύνοδο κορυφής το συντομότερο.

Κύρια προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις θέσεις απασχόλησης, την αγοραστική δύναμη και την ευημερία των πολιτών της Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαρόζο μιλώντας σε έκτατη συνάντηση των Επιτρόπων με θέμα τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής English .

Το σχέδιο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα συμβάλουν στην αποτροπή της ύφεσης. Η Επιτροπή αναζητά νέα χρηματοδοτικά μέσα και νέες χρήσεις για τα υπάρχοντα κονδύλια. Επιθυμεί επίσης να αυξήσει το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων English , του οργάνου της ΕΕ που χορηγεί μακροπρόθεσμες δανειοδοτήσεις. Η τράπεζα έχει ήδη προετοιμάσει ένα δανειοδοτικό πακέτο ύψους 30 δις ευρώ για να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις που αναζητούν απεγνωσμένα χρηματοδότηση.

Αναγνωρίζοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αρμόδιες για τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ. "Πρέπει να κολυμπήσουμε όλοι μαζί, διαφορετικά θα βουλιάξουμε όλοι μαζί", είπε. Το σχέδιο θα προτείνει τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα της ΕΕ.

Η Ένωση χορηγεί πιστώσεις κατεπείγοντος χαρακτήρα ύψους 6,5 δις ευρώ στην Ουγγαρία η οποία επλήγη πολύ σοβαρά από την κρίση. Η Επιτροπή από την πλευρά της επεκτείνει το ταμείο για τη διαχείριση κρίσεων με σκοπό να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για το κόστος του σχεδίου της ΕΕ για μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), λαμβανομένης ιδίως υπόψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε σχετικά ότι η ΕΕ οφείλει να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει το πρόγραμμα δράσης της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι μια οικονομία φιλικότερη προς το περιβάλλον θα προσφέρει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Τα μέτρα που θα θεσπιστούν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρηματοδότηση των μεταφορών, της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας καθώς και μειώσεις της φορολογίας για να αυξηθεί η ζήτηση για αποδοτικότερα από πλευράς ενέργειας αγαθά και υπηρεσίες.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να προετοιμαστούν ενόψει της διεθνούς συνόδου κορυφής για την χρηματοπιστωτική κρίση, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον. Στόχος της συνόδου αυτής θα είναι η βελτίωση του συντονισμού των χωρών και η συζήτηση για το πώς θα αποφευχθεί επανάληψη της κρίσης. Ο κ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε και πάλι ότι η ΕΕ θα στηρίξει τη γενική αποκατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της επιβολής αυστηρότερων ρυθμίσεων και στενότερης εποπτείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε τη στρατηγική English .

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι