Sti

Økonomisk genopretningsplan på bedding - 30/10/2008

Kommissionsformand José Manuel Barroso og økonomikommissær Joaquín Almunia til pressekonference efter Kommissionens møde om finanskrisen © EC

Kommissionen løfter sløret for omfattende planer om at tackle finanskrisen, mens EU's ledere gør klar til internationalt topmøde.

Topprioriteten er at dæmpe finanskrisens indflydelse på EU-borgernes job, købekraft og velstand. Det sagde Kommissionens formand José Manuel Barroso efter et hastemøde, hvor kommissærerne kortlagde en strategi EnglishPDF.

Planen, der bliver offentliggjort den 26. november, vil indeholde initiativer på kort sigt, der skal sætte en stopper for recessionen. Kommissionen ser på nye finansieringsmuligheder og ny anvendelse af eksisterende midler. Den ønsker også at øge den kapital, som Den Europæiske Investeringsbank English, EU’s langsigtede udlånsinstitut, kan råde over. Banken har allerede sammensat en lånepakke på 30 milliarder euro, som skal hjælpe små virksomheder, der har problemer med at få finansiering.

José Manuel Barroso anerkendte, at det er EU-landenes regeringer, der fastlægger finanspolitikken, men understregede samtidig behovet for koordinering på EU-plan. "Nu er det én for alle og alle for én", udtalte han. Med planen skal der skabes bedre regulering og tilsyn med finanssektoren i EU.

EU giver en nødkredit på 6,5 milliarder euro til Ungarn, som er hårdt ramt af krisen. Kommissionen udvider også sin krisefond for at hjælpe andre lande med problemer.

En række lande har udtrykt bekymring for omkostningerne ved EU's plan om en reduktion af drivhusgasserne på 20 % senest i 2020 (i forhold til niveauet i 1990), især på baggrund af finanskrisen. Kommissionens formand sagde, at EU skal gå videre med sin klimadagsorden i et højere tempo i stedet for at sætte farten ned. En grønnere økonomi vil give nye vækstmuligheder. Man kan forestille sig støtte til transport, energi og højteknologi samt skattelettelser, der skal stimulere efterspørgslen efter energieffektive varer og tjenesteydelser.

EU's ledere mødes i næste uge for at forberede et internationalt topmøde om finanskrisen. Mødet løber af stabelen den 15. november i Washington. Topmødet skal føre til bedre koordinering mellem landene, og lederne skal drøfte, hvordan man undgår en ny krise. Barroso bekræftede, at EU støtter en reform af det globale finanssystem med strammere regulering og mere tilsyn på globalt plan.

Læs strategien EnglishPDF.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links