Навигационна пътека

План за икономическо възстановяване - 30/10/2008

Председателят Барозу и комисарят по икономиката Алмуния на пресконференция след заседанието на Комисията за финансовата криза © EC

Комисията обсъжда подробна стратегия за излизане от финансовата криза преди международната среща на върха, за която се готвят лидерите на ЕС.

Основният приоритет е да се смекчи удара, който финансовата криза нанесе на работните места, покупателната способност и благополучието на гражданите на ЕС. Това заяви председателят Барозу след спешно заседание на членовете на Европейската комисия за определяне на стратегия English .

Планът, който се очаква на 26 ноември, ще включва краткосрочни мерки за предотвратяване на рецесията. Комисията разглежда възможни нови източници на средства и нови начини за употреба на наличните средства. Тя иска също така да увеличи наличния капитал за Европейската инвестиционна банка English – институцията на ЕС за дългосрочно кредитиране. Банката вече е събрала 30 млрд. евро за заеми в помощ на малките предприятия, борещи се за финансиране.

Без да отрича, че фискалната политика се определя от националните правителства, г-н Барозу изтъкна необходимостта от координация на равнище ЕС. „Ако не плуваме заедно, ще потънем заедно“ – бяха неговите думи. Планът ще се опита да подобри регулирането и надзора над финансовия сектор на ЕС.

ЕС отпуска 6,5 млрд. евро спешен кредит на Унгария, която бе тежко засегната от кризата. Комисията увеличава и кризисния си фонд, за да помогне на други страни, изправени пред трудности.

Редица държави изразиха безпокойство от разходите за европейския план за намаляване на парниковите емисии с 20 % до 2020 г. (в сравнение с нивата от 1990 г.), особено с оглед на финансовата криза. Г-н Барозу настоя, че ЕС трябва да ускори, а не да забави, действията си за борба с климатичните промени. Новата природосъобразна икономика ще създаде нови възможности за растеж. Мерките могат да включват финансиране на транспорта, енергетиката и високите технологии, както и намаляване на данъците за увеличаване на търсенето на енергийно ефективни стоки и услуги.

Ръководителите на ЕС се срещат следващата седмица, за да се подготвят за международната среща на върха за финансовата криза, която ще се състои на 15 ноември във Вашингтон. Лидерите ще се опитат да подобрят координацията между страните от Съюза и ще обсъдят как да избегнат повторение на кризата. Г-н Барозу потвърди, че ЕС е за преустройство на световната финансова система с по-строго регулиране и по-глобален надзор.

Прочетете стратегията English .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки