Sökväg

Toppmöte ska bota finanskrisen - 20/10/2008

Nicolas Sarkozy, George W Bush och José Manuel Barroso. © EU-kommissionen

Amerikanska och europeiska ledare enas om att hålla en rad toppmöten om de internationella finanssystemen.

I helgen möttes EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, ordförandelandet Frankrikes president Nicolas Sarkozy och USA:s president George W Bush i Camp David för att diskutera oron inom den internationella ekonomin.

De tre ledarna enades om att hålla en rad internationella toppmöten för att se hur man kan få bukt med krisen och förebygga en upprepning. Det första toppmötet i serien kommer sannolikt att hållas i USA strax efter valet [den 4 november]. Förslaget ska tas upp med andra stats- och regeringschefer i världen, heter det i det gemensamma uttalandet English.

EU-ledarna uppmanar till bättre samordning av ansträngningarna för att återupprätta förtroendet för marknaden. De vill också skärpa övervakningen och regleringen av världens finansmarknader. I förra veckan godkände USA ett räddningspaket enligt europeisk modell.

EU:s räddningsplan ger medlemsländerna möjlighet att garantera bankernas utlåning, säkra deras likviditet på kort sikt och delvis förstatliga en del banker. EU-länderna har anslagit mer än 2 biljoner euro till olika räddningspaket.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar