Navigacijska pot

Svetovni vrh o finančni krizi - 20/10/2008

Nicolas Sarkozy, George Bush in José Manuel Barroso © EK

Ameriški in evropski voditelji se bodo o svetovni finančni krizi pogovarjali na več srečanjih na vrhu.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in sedanji predsednik EU francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta se konec tedna pogovarjala z ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem v Camp Davidu.

Trije voditelji so se dogovorili o pripravi nizov mednarodnih srečanj na vrhu, na katerih bodo pregledali prizadevanja za rešitev krize in poiskali soglasje o tem, kako preprečiti njeno ponovitev. „Svetovni voditelji se bodo dogovorili o prvem vrhu predsednikov vlad, ki naj bi bil v ZDA kmalu po predsedniških volitvah [4. novembra],“ so dejali v skupni izjavi English .

Voditelji EU si prizadevajo uskladiti prizadevanja za povrnitev zaupanja v trge, večjo preglednost in strožjo ureditev svetovnih finančnih trgov. Prejšnji teden so v ZDA po evropskem zgledu sprejeli načrt za rešitev finančne krize.

Za rešitev finančne krize bodo po načrtu EU vlade jamčile bančna posojila, zagotavljale kratkoročno likvidnost in delno nacionalizirale nekatere banke. Vlade EU so za rešitev finančne krize namenile več kot 2 000 milijard evrov.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave