Kruimelpad

Wereldtop om financiële crisis te bestrijden - 20/10/2008

Nicolas Sarkozy, George Bush en José Manuel Barroso © EC

De leiders van de VS en de Europese Unie pleiten samen voor topontmoetingen om de wereldwijde financiële situatie te bespreken.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Franse president Nicolas Sarkozy, die momenteel EU-voorzitter is, hebben het voorbije weekend in Camp David met de Amerikaanse president George W Bush over de wereldwijde economische onrust gesproken.

De drie leiders hebben besloten voorbereidingen te treffen voor een aantal internationale topontmoetingen. Daar moet worden gesproken over de aanpak van de crisis tot nu toe en over manieren om nieuwe problemen van die omvang te voorkomen. "We zullen de wereldleiders het idee voorleggen om kort na de Amerikaanse verkiezingen [op 4 november] in de VS een eerste top van regeringsleiders te organiseren", aldus een gezamenlijke verklaring English .

De EU-leiders hebben gepleit voor een betere coördinatie van de inspanningen om het vertrouwen in de markt te herstellen, en voor meer toezicht en strengere regels voor de financiële markten overal ter wereld. Vorige week is in de VS nog een financieel reddingsplan goedgekeurd naar het voorbeeld van de Europese aanpak.

Van de EU mogen nationale overheden garant staan voor interbancaire leningen, geld uittrekken om acute liquiditeitsproblemen op te lossen en banken gedeeltelijk nationaliseren. De regeringen van de EU-landen hebben in totaal meer dan 2 biljoen euro voor de reddingsoperaties uitgetrokken.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links