Navigációs útvonal

Csúcstalálkozó a pénzügyi válság elleni küzdelem jegyében - 20/10/2008

Nicolas Sarkozy, George Bush és José Manuel Barroso © EB

Csúcstalálkozó-sorozatot indítványoznak a világ pénzügyi piacainak zavarairól az Egyesült Államok és Európa vezető politikusai.

George W. Bush-sal, az Egyesült Államok elnökével tárgyalt a hétvégén José Manuel Barroso bizottsági elnök és Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöki tisztjét betöltő francia köztársasági elnök Camp Davidben. A találkozón a globális gazdasági zavarok voltak napirenden.

A három vezető abban állapodott meg, hogy a válságkezelési megoldások áttekintésére nemzetközi tárgyalássorozatot kezdeményeznek, amelyen megpróbálnak majd arról is egyezségre jutni, hogyan érhető el, hogy a jövőben ne alakuljon ki hasonló válsághelyzet. „Kikérjük a világ vezetőinek véleményét egy első kormányfői csúcstalálkozó ötletéről, amelyre az Egyesült Államokban kerülne sor, rövid idővel az egyesült államokbeli választások [november 4.] után” – áll a hétvégi megbeszélések eredményeként született közös nyilatkozatban English .

Az uniós vezetők a piacokba vetett bizalom helyreállítására hivatott erőfeszítések szorosabb összehangolását, valamint a világ pénzügyi piacainak komolyabb felügyeletét és szigorúbb szabályozását szorgalmazzák. Az Egyesült Államok a múlt héten az európai példát követve pénzügyi tőkeinjekciós tervet fogadott el.

Az európai uniós válságkezelési terv lehetővé teszi, hogy a kormányok kezességet vállaljanak bankhitelekre, rövid távú likviditást biztosítsanak és részlegesen államosítsanak egyes bankokat. Az uniós tagországok eddig 2 billió eurót fordítottak válságkezelési intézkedésekre.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek