Διαδρομή πλοήγησης

Διεθνής διάσκεψη για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης - 20/10/2008

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο Τζορτζ Μπους και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο © EC

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Ευρώπης συμφώνησαν για μια σειρά διασκέψεων με αντικείμενο την παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γάλλος πρόεδρος και ασκών την προεδρία της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην πραγματοποίηση μιας σειράς διεθνών διασκέψεων κατά τις οποίες θα εξεταστούν τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και θα επιδιωχθεί συμφωνία για την αποφυγή της επανεμφάνισής της. Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση English , "Οι ηγέτες όλου του κόσμου θα κληθούν να διατυπώσουν τη γνώμη τους για την πραγματοποίηση μιας πρώτης διάσκεψης με τους αρχηγούς κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές [στις 4 Νοεμβρίου] ".

Οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν μεγαλύτερο συντονισμό των προσπαθειών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις αγορές, καθώς και μεγαλύτερη επιτήρηση και αυστηρότερη ρύθμιση των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ενέκριναν σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βασισμένο στο ευρωπαϊκό μοντέλο.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης παρέχει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να εγγυώνται τον τραπεζικό δανεισμό, να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και να προβαίνουν σε μερική κρατικοποίηση ορισμένων τραπεζών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ διέθεσαν πάνω από 2 τρις ευρώ για τις προσπάθειες διάσωσης.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι