Навигационна пътека

Световна среща за справяне с финансовата криза - 20/10/2008

Никола Саркози, Джордж Буш и Жозе Мануел Барозу © EC

САЩ и европейските лидери се споразумяват за серия от срещи, посветени на световните финанси.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и текущият председател на ЕС и президент на Франция Никола Саркози обсъдиха световната икономическа криза с президента на САЩ Джордж У. Буш през изминалия уикенд.

Тримата ръководители се споразумяха да организират серия от международни срещи за обсъждане на мерките за излизане от кризата и да потърсят начини за нейното предовратяване в бъдеще. В съвместна декларация English бе посочено, че „със световните лидери ще бъде обсъдена идеята за първа среща на държавните ръководители в САЩ скоро след изборите там [на 4 ноември]“.

Лидерите на ЕС призоваха за по-координирани усилия за възстановяване на доверието в пазарите, както и за засилен контрол и по-строго регулиране на световните финансови пазари. Миналата седмица САЩ прие план за финансово стабилизиране по европейски образец.

Планът на ЕС позволява на правителствата да гарантират междубанковите заеми, да осигурят краткосрочна ликвидност и да национализират частично някои банки. Правителствата на ЕС са отделили над 2 трилиона евро за спасителни мерки.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки