Sökväg

Finanskrisen dominerar EU-toppmötet - 16/10/2008

Rådet sammanträder © EC

EU-ledarna vill se en total översyn av de internationella finanssystemen.

Enligt EU-ledarna måste reformen vara heltäckande. Den bör omfatta internationell övervakning, ett globalt system för ”tidig krisvarning” och gemensamma regleringsstandarder för att garantera insyn och ansvar.

EU vill ha ett internationellt toppmöte om krisen. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Frankrikes president Nicolas Sarkozy ska träffa USA:s president George W. Bush i helgen för att diskutera detta.

Europeiska rådets möte i Bryssel följde efter ett möte med de 15 euroländerna DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano tidigare i veckan, där man skissade på en gemensam plan för att återupprätta förtroendet för bankerna. EU:s ledare uppmanade alla medlemsländer att använda euroländernas plan, eftersom samordnade åtgärder är mer effektiva för att lugna marknaderna än om de enskilda länderna agerar var för sig. Det kommer därför att bildas en särskild finanskrisgrupp som ska förbättra EU-ländernas samordning.

Räddningsplanen ger regeringarna möjlighet att garantera bankernas utlåning, säkra deras likviditet på kort sikt och delvis förstatliga en del banker. Regeringar i EU har anslagit mer än 2 biljoner euro till olika räddningspaket.

EU-ledarna vill också se en bättre översyn på EU-nivå. Rådet uppmanar länderna att snabbt genomföra kommissionens förslag för att skärpa reglerna för kapitalkrav och värderingsinstitut och skydda spararnas insatta medel DeutschEnglishfrançais.

När det gäller det utbredda bruket av stora fallskärmar till bankchefer, anser rådet att ersättningen bör stå i proportion till deras prestation och att de inte bör utsätta banken för stora risker för att få bonus genom aktieoptioner.

Med en lågkonjunktur för dörren bör EU:s regler om budgetunderskott enligt rådet tillämpas så att de speglar ”exceptionella omständigheter”. Enligt reglerna får regeringarna låna högst 3 % av BNP.

EU-ledarna diskuterade också energi och klimatförändringen, och säger att man fortfarande har som mål att komma fram till ett lagförslag före årets slut. José Manuel Barroso uppmanade ledarna att inte låta finanskrisen inverka på arbetet med att få ner koldioxidutsläppen.

När det gäller invandring antog ledarna den europeiska pakten för invandring och asyl. På toppmötet redogjorde dessutom Irlands premiärminister för hur landet ska gå vidare efter irländarnas nej till Lissabonfördraget. Man diskuterade också förbindelserna med Ryssland, som efter konflikten i Georgien blivit mer spända.

Ordförandeskapet – mer om EU-toppmötet DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar