Navigacijska pot

Vrh EU predvsem o reševanju finančne krize - 16/10/2008

Zasedanje Sveta © EK

Voditelji EU so pozvali k prenovi mednarodnega finančnega sistema.

Evropski voditelji so se na srečanju na vrhu zavzeli za „obsežno“ reformo finančnega sistema, ki bo vsebovala močnejši mednarodni nadzor, svetovni sistem za „zgodnje opozarjanje“ o krizi ter svetovne regulativne standarde za zagotavljanje preglednosti in odgovornosti.

Voditelji EU so pozvali tudi k organizaciji mednarodnega srečanja na vrhu o krizi, o čemer bosta predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in francoski predsednik Nicolas Sarkozy konec tedna razpravljala z ameriškim predsednikom Georgem W. Bushem.

Srečanje Evropskega sveta v Bruslju je sledilo srečanju 15 držav območja evra DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano, ki so na začetku tedna pripravile skupni načrt za ponovno vzpostavitev zaupanja na bančnem trgu. Voditelji držav EU so vse države članice pozvali, naj uporabijo načrt držav območja evra, saj menijo, da usklajeno ukrepanje lahko učinkoviteje pomiri trg kot nepovezani ukrepi posameznih držav. S tem namenom so se evropski voditelji zavzeli za ustanovitev posebne delovne skupine za finančno krizo, ki bo pomagala izboljšati usklajevanje med državami članicami EU.

Načrt za izhod iz krize državam omogoča, da jamčijo za bančna posojila, zagotovijo kratkoročno likvidnost in delno nacionalizirajo nekatere banke. Vlade EU so za načrt namenile več kot 2 bilijona EUR.

Predsedniki vlad in držav zagovarjajo tudi večji nadzor na ravni EU. Evropski svet se je zavzel za hitro ukrepanje v skladu s predlogi Komisije o zaščiti bančnih vlog DeutschEnglishfrançais ter o poostritvi pravil glede kapitalskih zahtev in bonitetnih agencij.

Glede razširjene navade podjetij, da svojim vodstvenim kadrom dodelijo visoke odpravnine, je Svet menil, da morajo biti posamezniki na odgovornih položaj plačani v skladu s svojimi dosežki in ne bi smeli sklepati preveč tveganih poslov, s katerimi želijo povečati svoj dobiček iz t.i. opcijskega nakupa delnic.

Zaradi grozeče recesije so člani Sveta predlagali, da bi se ob uporabi pravil EU o proračunskem primanjkljaju upoštevale „izredne razmere“. Pravila o proračunskem primanjkljaju določajo, da se država članica ne sme zadolžiti za več kot 3 % BDP.

Voditelji so govorili tudi o energiji in podnebnih spremembah ter potrdili svojo zavezanost sprejetju zakonodajnih predlogov še pred koncem leta. Predsednik Barroso je voditelje držav članic pozval, naj ne dopustijo, da bi finančna kriza ogrozila prizadevanja za zmanjševanje toplogrednih plinov.

Na področju priseljevanja so evropski državniki sprejeli Evropski pakt o priseljevanju in azilu. Prisluhnili so tudi načrtom, ki jih ima Irska po negativnem izidu referenduma o Lizbonski pogodbi. Na dnevnem redu so bili še odnosi z Rusijo, ki so napeti od spopadov v Gruziji.

Predsedstvo Sveta: več informacij o srečanju EU na vrhu DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave