Cale de navigare

Summitul UE - discuţiile sunt dominate de criza financiară - 16/10/2008

Consiliul în sesiune © CE

Liderii UE propun revizuirea sistemului financiar internaţional.

Reforma trebuie să fie „atotcuprinzătoare” şi să includă o mai bună supraveghere internaţională, un sistem global de „alertă rapidă” în caz de criză şi norme internaţionale de reglementare pentru asigurarea transparenţei şi a responsabilizării, au declarat liderii europeni.

UE propune organizarea unui summit internaţional pe tema crizei. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se întâlnesc la acest sfârşit de săptămână cu preşedintele american George W. Bush, pentru a discuta despre această idee.

Reuniunea Consiliul European de la Bruxelles urmează reuniunii celor 15 ţări din zona euro DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano desfăşurate la începutul acestei săptămâni şi are ca scop trasarea unui plan comun de restabilire a încrederii în sectorul bancar. Liderii UE au invitat toate statele membre să utilizeze planul zonei euro, considerând că o acţiune concertată se poate dovedi mai eficientă în calmarea pieţelor decât acţiunile individuale. În acest scop, va fi creată o celulă de criză financiară, menită să asigure o mai bună coordonare între statele membre.

Planul de salvare permite guvernelor să garanteze împrumuturi bancare, să furnizeze lichidităţi pe termen lung şi să naţionalizeze, parţial, unele bănci. Guvernele statelor membre au alocat peste 2000 de miliarde de euro acestei operaţiuni de salvare.

Liderii au solicitat şi o mai bună supraveghere la nivelul UE. Consiliul a îndemnat la luarea unor măsuri rapide pe marginea propunerilor Comisiei de protejare a depozitelor bancare DeutschEnglishfrançais şi de înăsprire a regulilor cu privire la cerinţele de capital şi la agenţiile de rating.

Referitor la practicile larg răspândite de a oferi directorilor pachete de plăţi compensatorii mari, Consiliul a declarat că managerii de la vârf trebuie plătiţi conform performanţelor şi că nu trebuie asumate riscuri mari pentru a li se completa veniturile cu opţiuni pe acţiuni.

Având în vedere că se întrezăreşte o perioadă de recesiune, Consiliul a mai afirmat că normele europene privind deficitele bugetare trebuie aplicate astfel încât să reflecte existenţa unor „condiţii excepţionale”. Normele impun guvernelor să menţină contractarea de împrumuturi sub nivelul de 3% din PIB.

În ceea ce priveşte energia şi schimbările climatice, liderii UE şi-au reafirmat angajamentul de a conveni asupra unor propuneri legislative până la sfârşitul anului. Preşedintele Barroso le-a cerut liderilor europeni să nu permită crizei financiare să le submineze eforturile îndreptate în direcţia reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

În problema imigraţiei, a fost adoptat Pactul european privind imigraţia şi azilul. În cadrul aceluiaşi summit, primul ministru irlandez a făcut cunoscute planurile Irlandei după votul împotriva Tratatului de la Lisabona. De asemenea, a fost abordat şi subiectul relaţiilor cu Rusia, care au devenit tensionate odată cu izbucnirea conflictului din Georgia.

Preşedinţia Consiliului - mai multe informaţii despre summitul UE DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile