Kruimelpad

Financiële crisis staat centraal op EU-top - 16/10/2008

De Raad in vergadering © EC

EU-leiders roepen op tot herziening van het internationale financiële stelsel.

De reorganisatie van het financiële stelsel moet volgens de EU-leiders "alomvattend" zijn en o.a. bestaan uit meer internationale supervisie, een wereldwijd systeem dat tijdig waarschuwt voor een dreigende crisis en wereldwijde standaarden voor transparantie en aansprakelijkheid.

De Europese Raad roept op tot een internationale top over de crisis. Commissievoorzitter Barroso en de Franse president Sarkozy gaan dat idee dit weekend met de Amerikaanse president Bush bespreken.

Eerder deze week zijn de 15 landen van de eurozone DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano al bijeen gekomen. Zij hebben een gezamenlijk plan opgesteld om het vertrouwen in de banksector te herstellen. De EU-leiders dringen erop aan dat alle EU-landen het eurozoneplan overnemen, omdat onderling afgestemde maatregelen effectiever zijn dan individuele. Om de coördinatie tussen de EU-landen te verbeteren wordt er een taskforce voor de financiële crisis opgezet.

Volgens het reddingsplan kunnen overheden garant staan voor interbancaire leningen, kortdurende liquiditeiten bieden en sommige banken gedeeltelijk nationaliseren. De regeringen van de EU-landen hebben beloofd hiervoor samen ruim 2 biljard euro vrij te maken.

De leiders willen ook meer toezicht op EU-niveau. De Raad wil snel actie ondernemen op de voorstellen van de Commissie om de regels voor vermogenseisen en ratingbureau's aan te scherpen en bankdeposito's te beschermen DeutschEnglishfrançais.

Ook de hoge gouden handdrukken voor topmanagers werden besproken. De Raad is van mening dat topmanagers loon naar werken moeten krijgen en geen grote risico's mogen nemen om de winst op hun opties te maximaliseren.

Met een recessie op de loer mag bij de toepassing van de EU-regels voor begrotingstekorten rekening worden gehouden met "uitzonderlijke omstandigheden". Volgens deze regels mag dat tekort normaal gesproken niet boven de 3% van het BBP uitkomen.

De EU-leiders verklaren nogmaals dat zij voor het einde van het jaar nieuwe wetgeving over energie en klimaatverandering willen opstellen. Voorzitter Barroso verzoekt de leiders dringend om ondanks de financiële crisis door te gaan met hun inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Ook hebben de EU-leiders een Europees Pact voor immigratie en asiel goedgekeurd. Daarnaast heeft de Ierse premier verteld wat zijn regering van plan is nu de Ierse bevolking tegen het Verdrag van Lissabon heeft gestemd. De betrekkingen met Rusland, die sinds het conflict in Georgië gespannen waren, zijn ook besproken.

Voorzitterschap van de Raad - meer informatie over de EU-top DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links