Navigációs útvonal

EU-csúcs – a megbeszélések középpontjában a pénzügyi válság - 16/10/2008

Ülésezik az Európai Tanács © EC

Az Európai Unió vezetői a nemzetközi pénzügyi rendszer gyökeres átalakítását szorgalmazzák.

Az uniós csúcson részt vevő állam- és kormányfők szerint „mindenre kiterjedő” reformra van szükség, mely magában foglalja a nemzetközi ellenőrzés szigorítását, egy globális szinten működő és a válságok kitörését idejekorán jelző riasztási rendszer kiépítését, valamint az átláthatóság és az elszámoltathatóság biztosítása érdekében olyan szabályozási normák bevezetését, melyek az egész világon érvényesek.

Az Európai Unió nemzetközi csúcstalálkozót kíván összehívni a válság megvitatása céljából. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök a hét végén tárgyal a témáról az Egyesült Államokban George W. Bush amerikai elnökkel.

Mindössze néhány nappal az Európai Tanács brüsszeli ülése előtt, múlt vasárnap került sor az euróövezetet alkotó 15 tagország vezetőinek találkozójára DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , melynek résztvevői azt tekintették át, hogyan lehetne közös terv kidolgozása révén helyreállítani a bizalmat a bankszektor iránt. Az uniós vezetők azt szeretnék elérni, hogy a tagállamok mindegyike az eurózóna tagországai által elfogadott közös terv szerint járjon el, mivel úgy látják, a piacok megnyugtatása szempontjából a közös fellépés hatékonyabb, mint a tagországok által tett egyéni erőfeszítések. Ennek érdekében pénzügyi válságkezelő munkacsoportot állítanak fel, mely a tagállamok tevékenységének összehangolását hivatott javítani.

A mentőterv értelmében a kormányoknak lehetőségük nyílik arra, hogy a banki hitelekért garanciát vállaljanak, biztosítsák a pénzintézetek rövid távú likviditását, és állami résztulajdonba vegyenek egyes bankokat. Az uniós tagállamok vezetői vállalták: országaik több mint 2 billió eurót fognak a mentőintézkedésekre fordítani.

Az európai politikusok az uniós szintű felügyelet megerősítését is szorgalmazzák. Az Európai Tanács szerint rendkívül fontos, hogy minél hamarabb megvitatásra kerüljenek azok a bizottsági javaslatok, melyek a tőkekövetelményekkel és a minősítő ügynökségekkel kapcsolatos szabályok szigorítását és a bankbetétek védelmét DeutschEnglishfrançais célozzák.

Az elmúlt időszakban bevett gyakorlatnak számított, hogy a vállalatvezetők óriási végkielégítéseket kaptak. Ezzel kapcsolatban a Tanács arra az álláspontra helyezkedett, hogy a felsővezetőket teljesítményüknek megfelelően kell díjazni, és a jövőben el kell kerülni, hogy a topmenedzserek részvényopciókból származó bevételeik növelése érdekében magas kockázatot vállaljanak.

Mivel recesszió fenyeget, a Tanács véleménye szerint a tagállamok költségvetési hiányával kapcsolatos uniós szabályokat a „különleges körülményeknek” megfelelően kell alkalmazni. A szabályok értelmében a tagországok hitelfelvétele nem érheti el a bruttó hazai termék 3%-át.

Az energiaügy és éghajlatváltozás kérdését illetően az uniós vezetők megerősítették: elkötelezettek amellett, hogy az év végéig jogalkotási javaslatokat fogadjanak el a témában. José Manuel Barroso bizottsági elnök nyomatékosan arra kérte az összegyűlt állam- és kormányfőket, ne engedjék, hogy a pénzügyi válság aláássa az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

A bevándorlás is szerepelt a Tanács napirendjén: a politikusok találkozójukon elfogadták az Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktumot. Ezen túlmenően az ír miniszterelnök tájékoztatta a résztvevőket arról, milyen lépéseket tervez kormánya tenni a Lisszaboni Szerződés írországi elutasítása kapcsán. A Tanács tagjai az említett kérdéseken felül az EU és Oroszország közötti kapcsolatokat is megvitatták, melyeket beárnyékol a közelmúltban Grúziában kirobbant konfliktus.

A Tanács elnöksége – további információk az EU-csúcstalálkozóról DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano .

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek