Navigointipolku

Finanssikriisi puhutti EU-huippukokouksessa - 16/10/2008

Eurooppa-neuvoston istunto © EC

EU-johtajat vaativat kansainvälisen rahoitusjärjestelmän perusteellista uudistamista.

Brysselissä kokoontunut huippukokous edellyttää muun muassa kansainvälisen valvonnan lisäämistä, maailmanlaajuisia sääntelystandardeja ja rahoituskriisien ennakkovaroitusjärjestelmän perustamista. Tavoitteena on lisätä finanssialan avoimuutta ja vastuullisuutta.

EU on esittänyt finanssikriisin käsittelemistä kansainvälisessä huippukokouksessa. Aiheesta keskustellaan komission puheenjohtajan José Manuel Barroson, Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kesken tulevana viikonloppuna.

Aiemmin viikolla euroalueen 15 jäsenmaata kokoontuivat DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano laatimaan yhteisen toimintasuunnitelman, jonka tavoitteena on palauttaa luottamus pankkijärjestelmään. Myös muilta mailta toivottiin samansuuntaisia toimenpiteitä, sillä yhteisten toimien uskottiin rauhoittavan markkinoita tehokkaimmin. EU-maiden keskinäistä koordinointia tehostamaan päätettiin perustaa erityinen rahoituskriisiyksikkö.

Pelastussuunnitelmassa EU-maille annetaan lupa taata pankkilainoja, vahvistaa pankkien lyhytaikaista maksuvalmiutta ja kansallistaa pankkeja osittain. EU-maat ovat valmiit sijoittamaan pelastuspakettiin yli 2 000 miljardia euroa.

Huippukokous halusi lisätä valvontaa EU:n tasolla. EU-johtajat toivoivat pikaisia toimia pääomavaatimuksia ja luottoluokituslaitoksia koskevien säännösten tiukentamiseksi ja pankkitalletusten suojaamiseksi DeutschEnglishfrançais komission ehdotusten mukaisesti.

Kokouksessa keskusteltiin myös yleistyneistä yritysjohtajien erorahoista. Kokous katsoi, että huippujohtajien palkkion tulisi määräytyä tulosten perusteella, eikä ansioiden kasvattamista riskialttiilla pörssioptioilla pidetty suotavana.

Odotettavissa olevan talouslaman vuoksi huippukokous suositteli, että EU:n budjettialijäämäsäännöksiä olisi sovellettava siten, että otetaan huomioon "nykyiset poikkeukselliset olosuhteet". Sääntöjen mukaan valtion lainanotto saa olla enintään 3 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Energiakysymyksiä ja ilmastonmuutosta koskevan lakipaketin käsittelyaikataulu päätettiin pitää ennallaan, eli asiasta pyritään sopimaan vuoden loppuun mennessä. Puheenjohtaja Barroso vetosi jäsenmaihin, jotta ne eivät antaisi rahoituskriisin viedä pohjaa ilmastotoimilta.

Asialistalla oli myös maahanmuutto, ja Euroopan maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus hyväksyttiin. Lisäksi Irlannin pääministeri kertoi kokousedustajille toimista, joita maassa on suunnitteilla Lissabonin sopimuksen tultua hylätyksi kansanäänestyksessä. Keskustelua käytiin myös EU:n ja Venäjän välisistä suhteista, jotka ovat kiristyneet Georgian konfliktin vuoksi.

Neuvoston puheenjohtajavaltion sivusto – lisätietoa EU-huippukokouksesta DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä