Διαδρομή πλοήγησης

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ: η χρηματοπιστωτική κρίση στο επίκεντρο των συζητήσεων - 16/10/2008

Το Συμβούλιο συνεδριάζει © EC

Οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν ριζική μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ευρεία και να περιλαμβάνει μεγαλύτερη διεθνή επιτήρηση, ένα παγκόσμιο σύστημα "έγκαιρης προειδοποίησης" για τυχόν επερχόμενες κρίσεις και παγκόσμιους ρυθμιστικούς κανόνες που θα διασφαλίζουν διαφάνεια και λογοδοσία.

Η ΕΕ ζήτησε τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής για την κρίση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπους αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε στις Βρυξέλλες μετά από τη σύσκεψη των 15 χωρών της ευρωζώνης DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano την περασμένη Κυριακή για την κατάρτιση κοινού σχεδίου με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν όλες τις χώρες μέλη να εφαρμόσουν το σχέδιο της ευρωζώνης, θεωρώντας τη συντονισμένη δράση ως πιο αποτελεσματική για την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές παρά τη μεμονωμένη δράση κάθε χώρας. Για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προτίθενται να συστήσουν ειδική ομάδα, αποστολή της οποίας θα είναι ο καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Χάρη στο σχέδιο διάσωσης, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να εγγυηθούν τον τραπεζικό δανεισμό, να παράσχουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και να προβούν σε μερική εθνικοποίηση ορισμένων τραπεζών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ διέθεσαν πάνω από 2 τρις ευρώ για τις προσπάθειες διάσωσης.

Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη επιτήρηση σε επίπεδο ΕΕ. Tο Συμβούλιο έκανε έκκληση για ταχεία δράση βάσει των προτάσεων της Επιτροπής προκειμένου να ενισχυθούν οι κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, και να προστατευτούν οι τραπεζικές καταθέσεις DeutschEnglishfrançais .

Σχετικά με την ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική της χορήγησης σε διευθυντικά στελέχη μεγάλων αποζημιώσεων λόγω αποχώρησης, το Συμβούλιο δήλωσε ότι τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων πρέπει να αμείβονται ανάλογα με τις επιδόσεις τους και να μην αναλαμβάνουν μεγάλους κινδύνους για να αυξήσουν τα κέρδη τους από την αγορά μετοχών σε προνομιακές τιμές.

Μπροστά στη διαφαινόμενη ύφεση, το Συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ώστε να ληφθούν υπόψη οι "εξαιρετικές περιστάσεις". Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οι κυβερνήσεις οφείλουν να διατηρήσουν το επίπεδο δανεισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ως προς τα θέματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής , οι ηγέτες της ΕΕ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συμφωνήσουν στη διατύπωση νομοθετικών προτάσεων πριν από το τέλος του έτους. Ο κ. Μπαρόζο έκανε έκκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ να μην αφήσουν την χρηματοπιστωτική κρίση να υπονομεύσει τις προσπάθειες περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου.

Σχετικά με τη μετανάστευση, οι ηγέτες ενέκριναν το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η σύνοδος ενημερώθηκε επίσης από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό σχετικά με τα σχέδια της Ιρλανδίας μετά την αρνητική ψήφο στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Τέλος, συζητήθηκαν οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι οποίες είχαν διαταραχθεί μετά τις συγκρούσεις στη Γεωργία.

Προεδρία του Συμβουλίου - περισσότερες πληροφορίες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano .

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι