Sti

EU-topmødet – finanskrisen dominerer drøftelserne - 16/10/2008

Samling i Rådet © EC

EU's ledere opfordrer til revision af det internationale finanssystem.

Reformen skal være "altomfattende" og føre til mere internationalt tilsyn, et globalt tidligt varslingssystem for kriser og globale regelstandarder for at sikre gennemsigtighed og ansvarlighed, udtalte lederne.

EU har foreslået et internationalt topmøde om krisen. Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, mødes her i weekenden med den amerikanske præsident, George W. Bush, for at drøfte idéen.

EU-topmødet i Bruxelles er en opfølgning af et møde mellem de 15 lande i euroområdet DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano tidligere på ugen, hvor man udstak en fælles plan for at genskabe tilliden til banksektoren. Lederne opfordrede alle EU-landene til at benytte euroområdets plan. Ved en fælles indsats kan man bedre gyde olie på vandene, end hvis hvert enkelt land prøver på egen hånd. De vil derfor nedsætte en taskforce, der skal sikre bedre koordinering af EU-landenes initiativer for at afhjælpe finanskrisen.

Redningsplanen giver regeringerne mulighed for at garantere bankernes udlån, sørge for kortfristet likviditet og delvis nationalisere nogle banker. EU-landenes regeringer har afsat over 2 billioner euro til redningsaktionen.

Lederne efterlyste også mere tilsyn på EU-plan. Topmødet opfordrede til hurtig behandling af Kommissionens forslag om at skærpe reglerne for kapitalkrav og kreditvurderingsinstitutter og til at beskytte indeståender i bankerne DeutschEnglishfrançais .

Med hensyn til den udbredte praksis med at give ledelsen rundhåndede fratrædelsesordninger mente ministrene, at topledere skal betales efter deres resultater og ikke tage store risici for selv at sikre sig store gevinster gennem aktieoptioner.

Da en recession lurer lige om hjørnet, udtalte topmødet, at EU-reglerne om budgetunderskud skal anvendes, så de afspejler de ekstraordinære omstændigheder. Reglerne siger, at landenes skal begrænse deres underskud til under 3 % af BNP.

Hvad angår energi og klimaændringer , bekræftede EU-lederne, at de vil nå til enighed om lovgivningsforslag inden årets udgang. José Barroso har indskærpet over for lederne, at de ikke bør lade finanskrisen underminere bestræbelserne for at begrænse drivhusgasserne.

Med hensyn til indvandring vedtog lederne den europæiske pagt om indvandring og asyl. Den irske premierminister underrettede desuden topmødet om Irlands planer efter folkeafstemningen om Lissabontraktaten. Topmødet drøftede også forbindelserne med Rusland, som har været anstrengt siden konflikten i Georgien.

Formandskabet for Rådet - mere information om EU-topmødet DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano .

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links