Навигационна пътека

Финансовата криза – основна тема на срещата на върха на ЕС - 16/10/2008

Заседание на Съвета © EC

Ръководителите на ЕС призовават за преразглеждане на международната финансова система.

Реформата трябва да бъде „всеобхватна“ и трябва да включва по-голям международен контрол, глобална система за „ранно предупреждение“ при кризи и световни стандарти за гарантиране на прозрачност и отчетност, казаха ръководителите.

ЕС призова за международна среща на върха за кризата. Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и френският президент Никола Саркози ще се срещнат с президента на САЩ Джордж Буш в края на седмицата, за да обсъдят тази идея.

Срещата на Европейския съвет в Брюксел дойде след срещата на 15-те страни от еврозоната DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano по-рано тази седмица, на която бе изготвен съвместен план за възвръщане на доверието в банковия сектор. Лидерите на ЕС призоваха всички страни членки да използват този план, тъй като смятат общите съгласувани действия за по-ефективни за успокояване на пазарите от действията на отделни страни. За тази цел те ще създадат работна група по финансовата криза за подобряване на координацията между страните от ЕС.

Спасителният план позволява на правителствата да гарантират междубанковите заеми, да осигурят краткосрочна ликвидност и да национализират отчасти някои банки. Правителствата на ЕС отделиха над 2 трилиона евро за спасителни мерки.

Лидерите призоваха и за повече надзор на равнище ЕС. Държавните глави настояха за бързо действие по предложенията на Европейската комисия за по-строги правила за капиталовите изисквания и рейтинговите агенции и за защита на банковите депозити DeutschEnglishfrançais .

Що се отнася до широко разпространената практика за щедро възнаграждаване на директорите при освобождаването им от длъжност, Европейският съвет смята, че трябва да им се плаща според заслугите и че те не трябва да поемат големи рискове за увеличаване на печалбите си чрез получените опции върху акции.

Съветът счита също така, че предвид задаващата се рецесия и „извънредните обстоятелства“ в момента трябва да бъдат приложени правилата на ЕС за бюджетните дефицити. Те изискват от правителствата да ограничат вземането на заеми до 3 % от своя брутен вътрешен продукт.

Лидерите на ЕС потвърдиха ангажимента си да постигнат съгласие за законодателни мерки в сферата на енергията и изменението на климата до края на годината. Г-н Барозу ги помоли да не позволяват на финансовата криза да подкопае усилията им за намаляване на парниковите емисии.

В областта на имиграцията ръководителите приеха Европейския пакт за имиграция и убежище. За плановете на Ирландия след отхвърлянето на Договора от Лисабон говори ирландският премиер. Бяха обсъдени също така отношенията с Русия, които са обтегнати след конфликта в Грузия.

Председателство на Съвета - повече информация за срещата на върха на ЕС DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки