Sökväg

Spelregler för bankräddning - 14/10/2008

Euromynt och ett par glasögon som ligger på en tidning

EU:s riktlinjer för att rädda bankerna ska skydda skattebetalarnas pengar och garantera rättvis konkurrens.

De senaste veckorna har vi sett hur regeringarna har gått in och räddat den ena banken efter den andra. För att inte skattebetalarnas pengar ska ge bankerna en orättvis konkurrensfördel har kommissionen nu utfärdat en rad rekommendationer English till regeringarna.

Hjälpen måste vara tillfällig, tydligt avgränsad, begränsad och inte grundad på nationalitet. Aktieägarna ska inte kunna tjäna pengar på skattebetalarnas bekostnad. Bankerna bör också bidra till kostnaderna för stödet, och det måste finnas en uppförandekod för att förhindra att hjälpen missbrukas.

Statligt stöd till den privata sektorn måste först godkännas av kommissionen. De länder som följer riktlinjerna kan få klartecken för en räddningsaktion inom ett dygn. Danmark, Irland, Storbritannien och Tyskland är några av de länder som nyligen har fått grönt ljus.

EU-reglerna begränsar hur skattemedel får användas för att stödja privata företag så att inte konkurrensen snedvrids. Frågan aktualiserades nyligen då flera EU-regeringar höjde insättningsgarantierna och det därmed fanns risk för att man lockade iväg kapital från andra länder.

En del regeringar har föreslagit att konkurrensreglerna inte borde gälla under finanskrisen. Men konkurrenskommissionär Neelie Kroes säger att de är en viktig del av lösningen och kompletterar EU:s gemensamma räddningsplan.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar