Navigacijska pot

Pravila ostajajo, pravi EU - 14/10/2008

Evrski kovanci in očala na časopisu

Smernice EU za reševanje bank varujejo denar davkoplačevalcev in zagotavljajo pošteno konkurenco.

Vlade držav članic so z javnimi sredstvi v zadnjih tednih pomagale več evropskim bankam. Da banke z denarjem davkoplačevalcev ne bi pridobile nepoštene prednosti, je Komisija vladam držav članic poslala seznam priporočil English.

Državna podpora mora biti začasna, namenska, omejena po obsegu in ne sme temeljiti na nacionalnosti. Delničarji se ne smejo okoristiti na račun davkoplačevalcev, banke pa morajo prispevati h kritju stroškov finančne pomoči. Za preprečevanje zlorab je treba uvesti kodeks ravnanja.

Komisija mora predhodno odobriti kakršno koli državno pomoč zasebnemu sektorju. Države, ki upoštevajo te smernice, lahko v roku 24 ur dobijo dovoljenje za rešitev banke. Med državami, ki so v zadnjih dneh dobile odobritev, so Nemčija, Danska, Irska in Združeno kraljestvo.

Evropski predpisi omejujejo uporabo denarja davkoplačevalcev za podporo zasebnih podjetij, da ta ne pridobijo nepoštene prednosti pred svojimi tekmeci. To se je pred kratkim skoraj res zgodilo, saj so številne vlade držav članic povišale jamstva za bančne vloge, kar bi lahko povzročilo odtekanje kapitala iz drugih držav.

Nekatere vlade so predlagale začasno prenehanje veljavnosti pravil zaradi finančne krize, vendar je komisarka za konkurenco Neelie Kroes dejala, da so ta pravila pomembna in da dopolnjujejo evropski načrt za usklajevanje prizadevanj pri reševanju bank na nacionalni ravni.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave