Cale de navigare

Regulile jocului trebuie respectate! - 14/10/2008

Monede euro şi o pereche de ochelari pe un ziar

UE face recomandări privind sprijinirea băncilor, menite să îi protejeze pe contribuabili şi să asigure o concurenţă loială.

În ultimele săptămâni, cetăţenii europeni au fost martori ai ajutorului masiv primit de bănci din partea guvernelor. Pentru a se asigura că banii contribuabililor nu conferă un avantaj neloial acestor bănci, comisia a publicat o listă de recomandări English pentru guverne.

Sprijinul acordat de guvern trebuie să fie temporar, clar definit, punctual şi nu trebuie să se bazeze pe naţionalitate. Acţionarii nu pot trage foloase pe cheltuiala contribuabililor, iar băncile trebuie să contribuie la costul asistenţei. Pentru prevenirea abuzurilor, trebuie stabilit un cod de conduită.

Ajutorul acordat de guvern sectorului privat trebuie să fie aprobat de Comisie. Ţările care respectă aceste recomandări pot primi undă verde pentru a ajuta o bancă în termen de 24 de ore. Germania, Danemarca, Irlanda şi Regatul Unit se numără printre ţările care au obţinut, recent, această aprobare.

Reglementările impuse de UE limitează utilizarea banilor proveniţi de la contribuabili pentru sprijinirea companiilor private, în aşa fel încât acestea să nu beneficieze de avantaje neloiale în raport cu concurenţa. Această problemă s-a pus de curând când mai multe guverne europene au majorat garanţiile pentru depozitele bancare, existând pericolul atragerii de capital în detrimentul altor ţări.

Unele guverne au sugerat ca regulile să fie suspendate pe durata crizei financiare. Comisarul pentru concurenţă, Neelie Kroes, a declarat, însă, că acestea ocupă o pondere importantă în soluţia găsită, venind în completarea eforturilor de ieşire din criză depuse la nivel naţional.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile