Navigációs útvonal

Bankmentés uniós játékszabályok szerint - 14/10/2008

Újság, rajta euróérmék és szemüveg

Nemzeti bankmentő intézkedések – uniós iránymutatások az adófizetők pénzének védelmében és a tisztességes verseny fenntartásáért.

Az utóbbi hetekben az európaiak tanúi lehettek, ahogyan a tagállamok tőkeinjekciói egyik bankot a másik után segítették át a válságon. Az Unió meg kívánja akadályozni, hogy az adófizetők pénzével kisegített bankok tisztességtelen versenyelőnyhöz jussanak. Ennek érdekében a Bizottság a tagállami segítségnyújtásra vonatkozóan ajánlásokat English tett közzé.

Az iránymutatások értelmében az ilyen állami támogatások csak korlátozott időtartamig és csak bizonyos célokra adhatók. A kormányoknak világosan meg kell határozniuk az intézkedés célját és mértékét. Származási ország alapján egyetlen bank sem zárható ki a kedvezményezettek sorából. A részvényesek nem húzhatnak hasznot az adófizetők pénzéből nyújtott támogatásokból, és a mentőintézkezdések költségeiből a bankoknak is részt kell vállalniuk. A visszaélések megelőzése céljából a támogatási csomagok mellé magatartási kódexet is ki kell dolgozni.

A magánszektornak a tagországok csak a Bizottság jóváhagyásával nyújthatnak állami támogatást. Azon országok esetében, amelyek követik az uniós iránymutatást, a Bizottság akár 24 órán belül engedélyezheti a mentőakció elindítását. Az utóbbi napokban többek között Németország, Dánia, Írország és az Egyesült Királyság nyerte el az Unió jóváhagyását.

A közösségi jog korlátozza a magánvállalatok közpénzekből történő támogatását, így biztosítva, hogy a cégek ne juthassanak tisztességtelen előnyhöz versenytársaikkal szemben. A közelmúltban azonban sok tagállam megnövelte a bankbetétekre nyújtott állami garanciát. Ez az intézkedés, mivel tőkét csábíthat át más országokból, magában hordozza a verseny torzulásának veszélyét.

A tagállamok közül néhányan a szabályok felfüggesztését javasolták a pénzügyi válság idejére. Neelie Kroes versenypolitikáért felelős biztos azonban úgy látja, ezek a szabályok lényeges részét képezik a helyzet megoldásának, és fontos kiegészítői a nemzeti bankmentő intézkedések összehangolására irányuló európai tervnek.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek