Навигационна пътека

Игра по правилата - 14/10/2008

Евро монети и очила върху вестник

ЕС ръководи спасяването на банките, за да защити парите на данъкоплатците и да гарантира лоялна конкуренция.

През последните седмици европейците наблюдаваха как правителствата спасяват от фалит банка след банка. За да гарантира, че парите на данъкоплатците не дават несправедливо предимство на тези банки, Комисията публикува списък с препоръки English за правителствата.

Правителствената помощ трябва да бъде временна, ясно определена, ограничена като мащаби и да не се основава на националност. Акционерите не могат да се облагодетелстват за сметка на данъкоплатците, а банките трябва да участват в разходите за подпомагане. Трябва да бъде създаден кодекс за добро поведение, за да се предотвратят злоупотреби.

Правителствената помощ за частния сектор трябва да бъде одобрена от Комисията. Страните, които изпълняват тези указания, могат да получат „зелена светлина“ за спасяване на банките в рамките на 24 часа. Германия, Дания, Ирландия и Обединеното кралство са сред страните, получили одобрение през последните дни.

Правилата на ЕС ограничават използването на парите на данъкоплатците за подпомагане на частни компании, така че тези компании да не получават несправедливо предимство пред конкурентите си. Подобни опасения се породиха напоследък, когато няколко правителства от ЕС повишиха гаранциите върху банковите депозити, създавайки риск от отклоняване на капитали от други страни.

Някои правителства предложиха спазването на правилата да бъде преустановено, докато продължава финансовата криза. Но комисарят по конкуренция Нели Крус настоява, че те са важна част от решението на проблема и са допълнение към плана на Европа за координиране на националните усилия по спасяване на банките.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки