Sökväg

Euroländerna antar gemensam plan mot finanskrisen - 13/10/2008

En trave euromynt © Corbis

Överenskommelsen antogs i Paris vid ett extrainkallat toppmöte med de 15 euroländerna. EU:s 27 regeringschefer ska diskutera planen när de träffas i Bryssel den 15 oktober.

Finanskrisen som började i USA har slagit hårt mot Europa de senaste två veckorna. Många EU-länder har fått gå och in och rädda utsatta banker.

Europeiska centralbanken English har pumpat in miljarder euro i banksektorn eftersom det saknas kontanter. För att lugna småspararna har många EU-länder också höjt insättningsgarantin. Trots detta upplevde marknaderna i Europa några av sina stormigaste dagar i historien förra veckan.

EU:s ledare lovar nu att man ska samordna sina åtgärder för att stötta bankerna och skydda spararna. Enligt planen ska euroländerna gå in med kapital i krisdrabbade banker och under en övergångsperiod se till att det finns tillräckligt med kontanter i omlopp.

EU-ledarna enades om att bankgarantierna ska gälla till december 2009. Samma sak gäller garantin för lån mellan banker. De kan också tänka sig att garantera nya lån på upp till fem år.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar