Navigacijska pot

Voditelji EU s skupnim načrtom proti finančni krizi - 13/10/2008

Kupček evrskih kovancev © Corbis

Voditelji 15 držav območja evra so se dogovorili o usklajenem ukrepanju na izrednem vrhu v Parizu. Voditelji vseh 27 vlad EU bodo pregledali načrt na srečanju v Bruslju 15. oktobra.

Finančna kriza, ki se je začela v Združenih državah Amerike, je v zadnjih dveh tednih zelo prizadela Evropo. Mnoge države EU so morale podpreti banke v težavah.

Evropska centralna banka English je bančnemu sistemu, ki mu je primanjkovalo gotovine, zagotovila milijarde evrov, vlade EU pa so s povišanjem jamstva za bančne vloge želele pomiriti prebivalstvo. Kljub prizadevanju so evropski trgi prejšnji teden doživeli hude pretrese.

Voditelji EU so se zavezali, da bodo uskladili nacionalne ukrepe za podporo bankam, zaščitili varčevalce in povečali razpoložljivost posojil. Po načrtu bodo vlade držav članic z neposrednimi nakupi povečale finančna sredstva bank, začasno jamčile prefinanciranje bank in tako olajšale finančno krizo.

Do decembra 2009 bodo zagotovile jamstva za banke in medbančna posojila. Pripravljene so tudi jamčiti nova posojila do petih let.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave