Cale de navigare

Liderii europeni elaborează un plan comun pentru a face faţă crizei financiare - 13/10/2008

Teanc de monede euro © Corbis

Acordul a fost încheiat la Paris, în cadrul unui summit de urgenţă care a reunit cele 15 state membre ale zonei euro. Şefii de guvern din cele 27 de ţări ale UE vor analiza planul la Bruxelles, la data de 15 octombrie.

Criza financiară, care s-a declanşat în Statele Unite ale Americii, a făcut numeroase ravagii şi în Europa, în ultimele două săptămâni. Multe state membre au fost nevoite să ia măsuri pentru a sprijini băncile în dificultate.

Banca Centrală Europeană English a injectat miliarde de euro într-un sistem aflat în mare nevoie de lichidităţi, iar guvernele naţionale au ridicat plafonul depozitelor pe care sunt dispuse să le garanteze, pentru a linişti populaţia. În ciuda acestor eforturi, pieţele europene au traversat, în ultima săptămână, una dintre cele mai tulburi perioade din istorie.

Liderii UE s-au angajat să coordoneze eforturile naţionale pentru a sprijini sistemul bancar, pentru a-i proteja pe deponenţi şi pentru a creşte fluxul de credit. Potrivit planului, guvernele naţionale ar urma să cumpere participaţii la bănci pentru a le ajuta să-şi consolideze finanţele şi să garanteze, temporar, refinanţarea băncilor pentru a reduce criza creditelor.

De asemenea, guvernele europene s-au angajat să garanteze creditele interbancare până în 2009 şi sunt, de asemenea, dispuse să garanteze împrumuturi noi, cu o durată maximă de cinci ani.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile