Navigációs útvonal

Közös uniós terv a pénzügyi válság rendezése érdekében - 13/10/2008

Oszlopba rakott euróérmék © Corbis

Az eurózónát alkotó 15 ország vezetői párizsi rendkívüli csúcstalálkozójukon közös terv kidolgozásáról állapodtak meg. A 27 EU-tagország állam- és kormányfői várhatóan október 15-i brüsszeli értekezletükön tekintik majd át a tervet.

Az Amerikai Egyesült Államokban kirobbant pénzügyi válság az elmúlt két hét során Európában is súlyos károkat okozott. Számos uniós tagország kormányának kellett a nehéz helyzetbe került bankok segítségére sietnie.

Az Európai Központi Bank English több milliárd eurót fecskendezett a készpénzhiánnyal küszködő bankrendszerbe, az uniós kormányok pedig a lakosság megnyugtatása érdekében megemelték az állami betétgarancia szintjét. Ezeknek az erőfeszítéseknek a dacára az európai piacok kevésszer éltek át olyan viharos napokat, mint az elmúlt hét folyamán.

Az uniós vezetők ígéretet tettek arra, hogy összehangolják a bankok megsegítésére és a betétesek védelmére irányuló tagállami intézkedéseket, illetve hogy növelik a hitelforgalmat. A közös terv értelmében a tagországok kormányai állami érdekeltséget vásárolnak a pénzintézetekben, így javítva azok helyzetén, és a hitelválság enyhítése céljából ideiglenes jelleggel garanciát vállalnak a bankok refinanszírozására.

Ezen túlmenően a politikusok megállapodtak arról, hogy 2009 decemberéig szavatolják a bankok finanszírozását és a bankközi hiteleket. Arra is készek, hogy garanciát vállaljanak új, legfeljebb ötéves lejáratú hitelekre.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek