Navigointipolku

Euromaat rauhoittavat pankkikriisiä yhteisvoimin - 13/10/2008

Euron kolikoita © Corbis

Euroalueen 15 maan johtajat pääsivät Pariisissa järjestetyssä hätäkokouksessa sopimukseen pankkikriisin hallintatoimista. Kaikkien 27 EU-maan johtajien odotetaan keskustelevan Pariisissa hyväksytystä suunnitelmasta Brysselissä 15. lokakuuta.

Yhdysvalloista alkanut kansainvälinen rahoitusalan kriisi on koetellut Eurooppaa ankarasti kahden viime viikon aikana. Monien EU-maiden on täytynyt tukea vaikeuksiin joutuneita pankkeja.

Euroopan keskuspankki English on pumpannut rahoituksen puutteesta kärsivään järjestelmään miljardeja euroja, ja EU-maiden hallitukset ovat korottaneet talletussuojaa. Tästä huolimatta Euroopan markkinat olivat viime viikolla keskellä historiansa pahimpia myllerryksiä.

EU-johtajat sitoutuivat koordinoimaan kansallisia toimiaan, joilla suojellaan tallettajia, tuetaan pankkeja ja lisätään luototusta. Suunnitelman mukaan valtiot ostavat pankkien osakkuuksia parantaakseen niiden rahoitustilannetta ja tilapäisesti takaavat pankkien uudelleenrahoitusta helpottaakseen luottokriisiä.

Pankkitakausten on sovittu olevan voimassa joulukuuhun 2009 asti, ja valtiot takaavat myös pankkien välisiä lainamarkkinoita. Ne ovat myös valmiita ottamaan taloudellisen vastuun uusista lainoista, joiden enimmäispituus on viisi vuotta.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä