Διαδρομή πλοήγησης

Κοινό σχέδιο των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης - 13/10/2008

Στοίβα από κέρματα ευρώ © Corbis

Σε συμφωνία κατέληξε στο Παρίσι η έκτακτη διάσκεψη των 15 χωρών της ευρωζώνης. Το προτεινόμενο σχέδιο θα εξετάσουν οι αρχηγοί και των 27 κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

Η χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά έλαβε τεράστιες διαστάσεις και στην Ευρώπη το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Πολλές χώρες της ΕΕ χρειάστηκε να παρέμβουν για να στηρίξουν τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα English διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ στο σύστημα που είχε στερέψει από ρευστά, και οι κυβερνήσεις της ΕΕ για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη αύξησαν τα όρια των εγγυημένων από το κράτος καταθέσεων. Παρά τα μέτρα αυτά, όμως, οι ευρωπαϊκές αγορές έζησαν μερικές από τις πιο ταραγμένες ημέρες της ιστορίας τους την περασμένη εβδομάδα.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν ότι θα συντονίζουν μεταξύ τους τις εθνικές προσπάθειες στήριξης των τραπεζών και προστασίας των καταθετών, καθώς και αύξησης της ροής των πιστώσεων. Βάσει του συμφωνηθέντος σχεδίου, οι εθνικές κυβερνήσεις θα συμμετάσχουν στο κεφάλαιο των τραπεζών προκειμένου να τονώσουν την χρηματοπιστωτική κατάσταση των τραπεζικών ιδρυμάτων και θα εγγυηθούν προσωρινά την αναχρηματοδότηση των εν λόγω ιδρυμάτων ώστε να περιορίσουν την πιστωτική κρίση.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι το κράτος θα καλύπτει με την εγγύησή του τον διατραπεζικό δανεισμό μέχρι τον Δεκέμβριο 2009 και θα παρέχει εγγύηση για τα νέα δάνεια ανώτατης διάρκειας πέντε ετών.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι